Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă să treacă dividendele ca să cumpere mai ieftin

Investitorii aşteaptă să treacă dividendele ca să cumpere mai ieftin

Autor: Stefan Musgociu

05.05.2011, 23:45 1578

Bursa a stagnat joi într-o piaţă în care cei mai mulţiinvestitori au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel călichiditatea a fost cu 20% mai redusă decât rulajul demiercuri.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj CarpaticaInvest, Adrian Ciudin, crede că cei mai mulţi investitoriabsentează de la tranzac­ţionare întrucât aşteaptă să treacă lunamai, care în cei mai mulţi ani a fost marcată de corecţii.

"Cred că lumea aşteaptă să vadă dacă se aplică dictonul «Sell inMay and go away» (Vinde în mai şi apoi retrage-te - n.red.). Înplus, acum trecem printr-o perioadă în care nu se întâlneştece­rerea cu oferta. Pe de o parte, vân­ză­torii aşteaptă să treacădatele ex-dividend (în funcţie de care au dreptul să primeascădividende - n.r.) pentru a-şi încasa banii, iar cumpărătoriiaşteaptă în ideea că după această dată, de regulă, preţurile scadcu valoarea dividendului şi apoi ar putea cumpăra", a declaratCiudin.

Dacă în prima oră majoritatea acţiunilor au fost transferate lapreţuri cu puţin sub ultimele cotaţii de miercuri, după ora 11:00piaţa a trecut pe creştere cu maximum 0,6%. Totuşi, cotaţiile celormai multe titluri s-au întors rapid sub nivelurile de la finalulsesiunii anterioare şi au variat foarte uşor până la închidereaşedinţei. Bursa a încheiat şedinţa în scădere nesemnificativă, de0,07%

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scă­dere în mediecu doar 0,09%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-urişi ale Fondului Proprietatea (FP), a înregistrat un recul de numai0,18%.

Acţiunile OMV Petrom au fost printre puţinele care au încheiatziua în creştere. Ultima tranzacţie a fost rea­li­zată la 0,43 lei,preţ cu 0,82% peste ultima cotaţie de miercuri. Evoluţia titlurilorcompaniei a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 3,6 milioanelei.

"Probabil creşterea a fost deter­minată de un investitor care avrut să bene­ficieze de dividendul pe care compania îl va distribuişi a intrat la cumpărare chiar pe ultima sută de metri", a afirmatCiudin.

Joi a fost ultima zi în care investitorii mai puteau să cumpereacţiuni OMV Petrom astfel încât să fie înscrişi în registrulacţionarilor la 10 mai, stabilită data ex-dividend. Compania vaacorda acţionarilor dividende totale de peste un miliard de lei dinprofitul înregistrat anul trecut, nivel apropiat cu cel din 2008,ultimul an în care producătorul de petrol şi gaze a alocatinvestitorilor astfel de beneficii. Acţionarii vor primi câte0,0177 lei pentru fiecare titlu.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi titlurile SIF Moldova(SIF2) s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cuoperaţiuni de 5,2 milioane lei şi, respectiv, de 3,8 milioanelei.

Titlurile Fondului au stagnat la 0,545 lei, iar cotaţiaacţiunilor SIF Moldova a crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 1,4lei.

Acţiunile FP au crescut uşor miercuri, după ce în precedenteletrei şedinţe au coborât cumulat cu peste 7% şi au atins cel mairedus preţ de la listare, sub presiunea de la vânzare.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 1,3%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Cen­trală şi de Est, unde corecţiile erau decel mult 2%.

De urmărit astăzi

  • Unităţile de fond iFond Financial (IFR) şi cele ale iFond Gold(IFG), care urmează să-şi publice astăzi rezultatele financiareînregistrate în primele trei luni ale anului. Unităţile de fondiFond Financial au scăzut ieri cu 0,7%, până la un nivel de 201,1lei, iar cele ale iFond Gold au consemnat o creşterenesemnificativă şi au închis ziua la un preţ de 151,7 lei.

  • Astăzi este şi ultima zi în care deţinătorii de unităţi iFondFinancial mai pot încasa dividende distribuite de fond în acest an.Nivelul dividendului este de 11,4 lei/unitate. AcţiunileFarmaceutica Remedia (RMAH) mai sunt purtătoare de dividend doarastăzi. Compania distribuie în acest an un dividend brut de 0,01lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, după ce piaţa americană a deschisieri cu o scădere de 0,3% pe indicele Dow Jones.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO