Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au uitat de bursă din cauza ofertelor pe final de an

Investitorii au uitat de bursă din cauza ofertelor pe...

Autor: Stefan Musgociu

03.10.2013, 19:07 480

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,2%, într-o piaţă unde foarte puţini investitori au intrat la tranzacţionare, iar transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape 95% din rulajul de 66,8 milioane lei.

„În afara ofertelor publice impor­tante interesul investitorului român pentru piaţa de capital locală este din ce în ce mai scăzut. Mulţi dintre aceştia s-au îndreptat spre platformele externe, care le oferă instrumente financiare diversificate, lichiditate şi acces mult mai facil la informaţii. Cred că data de 17 octombrie va de­ter­mina evoluţia acestei luni, având în vedere că atunci congresul ame­ri­can trebuie să ia o de­cizie în legătură cu pra­gul de îndatorare. Creş­te­rea plafonului aces­tuia ar calma pieţele şi ar lăsa loc de creştere“, a declarat pentru ZF  Adrian Or­me­ni­şan, şe­ful serviciului de inter­me­diere din Bro­ker Cluj.

La închiderea pieţei prin­cipale, indicele BET, al celor mai lichi­de zece acţiuni, se plasa cu 0,29% peste ziua precedentă. În acelaşi timp, ac­ţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,51% peste nivelul de miercuri.

Titlurile FP au crescut cu 0,92%, la 0,772 lei, apropiindu-se din nou de recordul atins luni, când unele tranzacţii au fost realizate la 0,775 lei/acţiune. Tranzacţiile cu aceste acţiuni pe piaţa principală au cumulat 15,9 milioane lei (3,6 milioane euro), iar la scurt timp după ora 16:00 au fost realizate două deal-uri cu 0,45% din titlurile FP pentru 47,4 milioane lei (10,6 milioane euro).

„Anuţurile venite în ultimul timp au ajutat acţiunea FP să performeze. Po­tenţialul de creştere este încă unul ridicat, mai ales dacă ASF validează oferta publică de răscumpărare. Evoluţia cotaţiei acţiunii din ultimele şedinţe a format un nivel de suport la 0,76 lei/acţiune, prag care nu cred că va fi spart pe termen scurt. Schimbările din ultimul an din acţio­na­riatul FP arată interesul ridicat pe care investitorii străini îl acordă acestui titlu, iar creşterea cotaţiei nu poate decât să de­blocheze pachete im­por­tante de acţiuni pe care aceştia le achi­ziţio­nează necontenit“, a mai spus bro­kerul.

În ultimele şedinţe, ac­ţiunile FP au fost susţinute de anunţurile privind in­ten­ţia accelerării pro­gra­mului de răscumpărare şi o pro­punere a adminis­tra­to­rului, compania Franklin Templeton, de scădere a capitalului social cu 676,9 milioane lei şi distribuirea banilor către acţionari.

La finalul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de 7 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 66,8 milioane lei (15 milioane euro), cu mult peste rulajul de miercuri, de 11,8 milioane lei (2,6 milioane euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO