Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la Bucureşti au pus bursa la pământ după scăderea ratingului SUA. Nimic nu mai este sigur

Investitorii de la Bucureşti au pus bursa la pământ după scăderea ratingului SUA. Nimic nu mai este sigur

Autor: Roxana Pricop, Adrian Cojocar

09.08.2011, 00:08 1327

Acţiuni importante de pe piaţă precum ce­leale Băncii Tran­silvania şi ale Bur­sei de Valori Bu­cu­reşti auatins ieri limita maximă de variaţie permisă pentru o şedinţă detranzacţionare din cauza presiunii mari lavânzare.

"Nu comentez evoluţia titlurilor BănciiTransilvania. Eu mă ocup de conducerea executivă a băncii şi nu deevoluţia preţurilor care pe ter­men scurt pot fi influenţate de totce se întâmplă pe plan internaţional", a spus Robert Rekkers,directorul general al Băncii Transilvania. Instituţia ban­cară şi-adublat profitul net în primul se­mes­tru al anului faţă de perioadasi­milară a anului trecut, până la 65,6 mil. lei (15,6 mil.euro).

Brokerii cred că scăderile au fost ge­nerateatât de emotivitatea in­ves­tito­rilor au­tohtoni, care s-au grăbitsă iasă de pe piaţă din cauza şti­rilor negative de pe plan ex­ternsau de unul sau mai multe fon­duri de investiţii care n-au găsitcon­tra­partidă în piaţă şi au dus cotaţiile foarte mult în jospentru a găsi cumpărători.

Cea de-a doua variantă se justifică dacă luămîn calcul faptul că ieri s-au tran­zacţionat pe piaţă acţiuni învaloare de 23 mil. euro, mult peste me­dia din acest an, de circa6-7 mil. euro.


Când toţi vând, SIF-urile şi FondulProprietatea cumpără

Nutoţi investitorii s-au panicat însă, unii investitori maiexperimentaţi consi­de­rând că preţurile mici pot fi atractivechiar şi în conjuctura nefa­vo­rabilă de pebursă.

SIF-urile şi Fondul Proprieta­tea aupro­­fitat de corecţiile drastice înregis­tra­te de bursă la finelesăptămânii tre­cute pentru a-şi majora deţinerile în com­pa­niiledin portofoliu.

Astfel, în şedinţa din 5 august, cândin­­dicii au picat cu peste 4% şi mulţi in­ves­titori s-au panicatcăutând ieşirea de pe bursă, societăţile de investiţii şi FP auchel­tuit 2,5 mil. lei pentru a cumpăra ac­ţiuni la unele dintrecele mai importante companii de pe piaţă.

Fondul Proprietatea a fost printre cele maiactive vineri, achiziţionând 30.000 de acţiuni aletransportatorului de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE)pentru suma totală de peste un mi­lion de lei. Fondul a maicumpărat tot vi­neri de pe piaţă acţiuni ale produ­că­to­ru­lui deîngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO) în valoare de 78.600 delei, respectiv titluri ale producătorului de aluminiu Alro Slatina(ALR) de 14.800 de lei.

SIF Muntenia (SIF4) a realizat la finelesăptămânii trecute o achiziţie în valoare de circa un milion de leila BRD Societe-Generale (BRD) după ce a cumpărat 80.000 de titluriîntr-o singură şedinţă. Preţul mediu de transfer a fost de 12,189lei/unitate. În aceeaşi zi au mai achiziţionat titluri BRD şiGabriel Filimon, directorul SAI Muntenia, adminis­tratorul SIFMuntenia, şi Laura Filimon, pe care au cheltuit împreună câtevazeci de mii de lei. Acţiunile BRD au pierdut ieri 7,3% şi au închisla nivelul de 11,22 lei/unitate.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a cum­părat deasemenea vineri 350.000 de acţiuni ale producătorului demedi­camente Biofarm Bucureşti (BIO) pe care a cheltuit 66.500 delei.

Adrian Mănăilă, directorul general al firmeide brokeraj EldaInvest, a fost raportat pe bursă cu achiziţia unuipachet de 100 de titluri ale Bursei de la Bucureşti în valoare decirca 3.200 de lei. Titlurile BVB au pierdut


Investitorii în structurate, făcuţi knock-outde corecţiile din Europa

Investitorii care au pariat de la Bucureştipe aprecierea petrolului sau pe cea a bursei germane cumpărândproduse structurate de pe Bursă au înregistrat pierderi de până la46% în ziua din ajunul retrogradării SUA. Efectul de levier dinspatele acestor produse a amplificat pierderile investi­to­rilor,care au sperat într-o revenire a pieţelor.

Vineri, 5 august, şi luni, 8 august, şasecertificate turbo long cu activ suport indicele german DAX,petrolul, acţiunile Banca Transilvania (TLV), BRD, FondulProprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) au expirat fiind re­trase dela tranzacţionare după ce acti­vul suport a scăzut şi a atinspreţul de ba­rieră, cauzând investitorilor care le-au cum­păratpierderi de până la 46% într-o singură zi. Prin achiziţia acestorcertifi­cate turbo long, investitorii au pariat pe creştereaactivului suport, însă din cauza turbulenţelor de pe pieţeleeuropene, activul suport a scăzut.

Deşi activul suport din spatele acestorproduse (indicele german sau acţiunea OMV Petrom) nu aîn­re­gistrat corecţii mai mari de 7%, efectul de levier amultiplicat pierderile in­vestitorilor.

Un investitor care a cumpărat la începutulzilei de joi, 4 august, un certificat turbo long pe indicele DAX cusimbolul EBDAXTL4, pariind astfel pe o creştere a indicelui burseigermane, a pierdut 35% din bani până la finele şedinţei. Odată ceindicele DAX a spart bariera de 6.500 euro, certificatul a expiratşi a fost retras de la tranzacţio­nare, iar investitorul îşi poaterăscum­păra certificatul de la banca ce l-a emis, în cazul de faţăErste Bank, la un preţ de 10,59 lei, sub ultimul preţ din piaţă de13,17 lei.

Certificatele turbo long pe indicele DAX aufost printre cele mai lichide de la Bursă, investitorii încheindtranzacţii de peste 6,2 milioane de lei (1,4 mil.euro)

Scăderi masive au înregistrat şi investitoriicare au cumpărat certificate turbo pariind pe o apreciere acotaţiilor acţiunilor Petrom. Joi, 4 august, certificatul RC SNPTURBO LONG 2 a scăzut cu 46,5%, activul suport (acţiunea OMVPetrom) spărgând ba­rie­ra de 0,342350 lei. Odată cu spar­gereabarierei, certificatul a expirat şi a fost retras de latranzacţionare, inves­titorii recuperând în schimbul fiecăruicertificat turbo deţinut 0,1 lei, sub ultimul preţ din piaţă de0,23 lei.

"Produsele structurate sunt des­ti­nateinvestitorilor cu apetit ridicat la risc şi care speculeazăperioada de vola­tilitate. Acest tip de produse se tranzac­ţioneazăde mai multe ori în tim­pul aceleiaşi şedinţe de tranzac­ţionare,perioada de deţinere fiind de maximum două sau trei zile", a spusValerian Ionescu, directorul departa­mentului pieţe de capital dincadrul BC. Instituţia de credit, controlată de grupul austriacErste, este furnizorul de lichiditate (market maker) pentrucertificatele emise de Erste. Ieri, din cauza unor problemetehnice, BCR a anunţat că nu poate furniza cotaţii pentru un numărde şase certificate emise de Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO