Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la Bucuresti isi pun sperantele in rezultatele financiare

16.10.2007, 20:26 17

Rezultatele financiare anuntate pentru a doua parte a acestei luni si pentru luna noiembrie vor fi urmarite de investitori cu deosebit interes. Cu atat mai mult cu cat piata trece printr-o perioada de acumulare si indecizie. In plus, rulajele revin incet-incet la media zilnica de aproape 10 milioane de euro.
Ieri, indicii au urcat sensibil, iar unii dintre brokeri vad deja un trend de acumulare usor pozitiv la Bucuresti. "Cred ca trecem printr-o perioada de acumulare pe un trend usor pozitiv. Rezultatele la noua luni sunt cele mai apropiate evenimente care ar putea sa miste piata in urmatoarea perioada", spune Nicolae Rusu, presedintele casei de brokeraj Orizont Vest.
Indicele BET a urcat cu 0,9%, iar SIF-urile au avansat in medie cu 0,8%. Valoarea tranzactiilor de pe segmentul reglementat al actiunilor a fost de numai 11 mil. euro, in timp ce RASDAQ nu a mai avut puterea din sedintele trecute si a urcat lichiditatea totala la numai
14 mil. euro. "Cresteri usoare au fost pe societatile din domeniul financiar, BRD si SIF, dar si pe titlurile din domeniul petrolier", spune Nicolae Rusu.
Astazi sunt programate sa soseasca rezultatele pe primele noua luni la Banca Transilvania. Titlurile bancii au fost suspendate in vederea intrarii la tranzactionare a noilor actiuni emise in urma majorarii de capital social. Simbolul este asteptat sa revina la cota in cursul acestei saptamani, cand actiunile noi vor aduce un plus de 600 mil. euro la valoarea capitalizarii. "Trecem printr-o perioada cu volume mici de tranzactionare pentru ca investitorii se afla in expectativa. Rezultatele la noua luni ale companiilor si inceperea ofertei de la Transgaz, programata pentru sfarsitul lui noiembrie, sunt evenimentele care ar putea reprezenta o revenire la tranzactionare", mai spune Rusu.
Indicii romanesti raman in jurul valorilor din ultima perioada si nu se decid asupra unui trend clar. Cele mai importante zece actiuni de la Bucuresti au adus de la inceputul anului un randament de 26%, conform indicelui BET, iar societatile de investitii finan-ciare au crescut in medie cu aproape 34%.
Piata pe ansamblu ramane insa cea mai performanta, daca ne raportam la principalii trei indici, BET-C, care da o imagine generala asupra companiilor listate pe segmentul reglementat, inre-gistrand un avans de 40% fata de inceputul lui 2007.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au crescut ieri cu 2,33%, pe fondul unui rulaj de circa 877.000 de euro (2,93 milioane de lei), printre primele zece din piata. Cresterea de ieri vine dupa ce titlurile bancii au pierdut in ultimele patru sedinte circa 5%. Valoarea tranzactiilor de ieri a fost cea mai mica inregistrata in aceasta luna, cel mai mare rulaj fiind atins pe 2 octombrie, atunci cand titlurile BRD au crescut cu 1,15% pe fondul unei lichiditati de 14 milioane de lei. Titlurile Bancii Romane pentru Dezvoltare au pierdut luna trecuta circa 7,6%, scazand de la un pret de 28,3 lei/actiune pe 3 septembrie la 26,3 lei/actiune in ultima sedinta a lunii.

Actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) au pierdut ieri 3,52%, fiind a treia sedinta consecutiva in care titlurile Oltchim sunt in pierdere. Valoarea tranzactiilor cu titlurile combinatului chimic s-a ridicat in sedinta trecuta la 690.000 de euro (2,3 mil. lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de la Bursa. De la inceputul lunii actiunile Oltchim au sarit cu 35,64%, pe fondul a doua aprecieri spectaculoase, de peste 14%, dupa ce statul a hotarat anularea majorarii de capital din 2003 si efectuarea unei noi majorari, in urma careia ar urma sa poata subscrie actiuni si ceilalti actionari. Actionarii combinatului vor discuta pe 15 noiembrie si posibilitatea convertirii datoriilor catre AVAS in actiuni.

Actiunile Impact BucureSti (IMP) au crescut ieri cu 2,78% pe fondul unui rulaj de circa 248.000 de euro (827.000 de lei). Sedinta de ieri este a doua consecutiva in care titlurile dezvoltatorului imobiliar sunt in crestere, recuperand astfel din pierderea de circa 11% din ultimele trei sedinte. Participatia lui Dan Ioan Popp la capitalul Impact Developer & Contractor a scazut usor, la 27,95%, in urma subscrierilor de la majorarea de capital din luna septembrie si dupa ce actionarul a vandut grupului american Lehman Brothers 3,08% din capitalul companiei. Ultima trannzactie cu titlurile Impact s-a perfectat ieri la un pret de 1,11 lei/ actiune.

Actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) s-au apreciat ieri cu 0,57%. Petru Ciurtin a vandut vineri un pachet de 7,7 milioane de actiuni, reprezentand 3,6% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 2 mil. euro (6,7 milioane de lei), iar pretul mediu platit pe actiune a fost de 0,87 lei. Petru Ciurtin a mai vandut in luna septembrie pachete totalizand 4% din capitalul social actual al Albalact in valoare de aproximativ 9 milioane de lei pentru a strange bani ca sa subscrie in majorarea de capital a companiei. Albalact deruleaza in prezent o majorare de capital cu aporturi in numerar in valoare de 38,8 milioane de lei. Ciurtin este actionarul majoritar, cu o detinere de 36%.

Titlurile Avicola Brasov (AVLE) au sarit ieri cu 15,38%. Actiunile companiei au crescut de la inceputul lunii cu peste 80%, de la un pret de 6,5 lei pe 1 octombrie. SIF Transilvania a vandut in sedinta de vineri pe piata negocierilor extrabursiere RASDAQ 281.000 de actiuni ale companiei Avicola Brasov, reprezentand 13,67% din capitalul social. Cumparatorul acestui pachet de actiuni a fost firma Transavia Alba-Iulia, care a platit 12 lei/actiune, tranzactia ridicandu-se la 1 milion de euro (3,3 milioane de lei). Avicola Brasov este controlata de PAS-ul societatii, care detine 55% din actiuni. Ultima tranzactie cu titlurile Avicola Brasov s-a perfectat ieri la un pret de 12 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO