Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la bursă au început să marcheze din profituri

Investitorii de la bursă au început să marcheze din...

Autor: Stefan Musgociu

26.09.2013, 19:23 11

Bursa a crescut nesemnificativ, cu 0,1%, într-o piaţă în care acţiunile ban­care au închis pe minus după mai multe şedinţe cu creşteri consistente care le-au adus în apropierea maximelor anuale, rulajele fiind însă reduse.

Acţiunile Băncii Carpatica (BCC), care se apreciaseră cu 19% în ultima săp­tămână, au pierdut ieri 2,7% din va­loare. Titlurile BRD SocGen (BRD) au în­chis de asemenea cu o scădere de 0,7% după ce au câştigat anterior 5,7% în decurs de o săptămână.

Titlurile SIF Oltenia şi Banca Tran­sil­vania, care au urcat puternic în ul­tima săptămână, au mar­cat de asemenea co­recţii, însă rulajele au fost modeste, cel mai mare fiind cu acţiunile Băncii Transilvania, care a coborât cu 0,2% pe fondul unor tranzacţii de 1,1 mil. lei.

Pe de altă parte acţiunile FP au încheiat şedinţa în creştere cu 1,63%, la 0,7495 lei, după ce miercuri au urcat cu 2%, în urma anunţului adminis­tra­torului FP, com­pania Franklin Tem­ple­ton, privind in­ten­ţia de accelerare a pro­gramului de răs­cumpărare prin lan­sarea unei oferte de cumpărare care vizează un pachet re­pre­zentând 4,35% din titlurile Fondului.

În prima jumătate de oră a şedinţei de joi unele tranzacţii au fost realizate la 0,7635 lei/acţiune, preţul reprezentând un nou maxim istoric pentru titlurile FP. Investitorii au transferat, joi, acţiuni FP de 14,2 mil. lei, din care 1,3 mil. lei re­pre­zintă valoarea unui deal.

„Acţiunea FP a crescut vizibil în pri­ma parte a zilei în contextul buy-back-ului accelerat (ofertei de cum­pă­rare - n. red.) anunţat de Templeton. De ma­ximă importanţă pentru evoluţia viitoare a acţiunii vor fi detaliile dinspre ASF, care în perioada următoare vor pu­tea deter­mina o vola­tili­tate mai ridi­cată a pre­ţu­lui acestor titluri“, a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

În ultimele patru şe­din­ţe preţul ac­ţiu­nilor FP a cres­cut cu 4,46%, ceea ce la nivelul capita­li­zării bur­siere a com­pa­niei în­seam­nă un plus de 441 mil. lei (95,4 mil. euro).

La închiderea pieţei principale, indicel BET, al celor mai lichide zece ac­ţiu­ni, a fost în creştere cu 0,16%. Indi­cele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP, a încheiat ziua în stagnare.

Investitorii au tran­zac­ţio­nat în total ac­ţiuni de 31,1 mil. lei (7 mil. euro), cu 10% sub suma din şedinţa de miercuri, de 34,4 mil. lei (7,7 mil. euro).

În timpul şedinţei au fost înre­gis­trate în siste­mul Bursei rezul­tatele ofertei publice iniţiale prin care Nu­clear­electrica (SNN) a vândut 10% din acţiuni pentru 281,8 mil. lei (63 mil. euro). Înregistrarea rezultatelor ofertei a ridicat rulajul bursei la 313 mil. lei (70,1 mil. euro).

La finalul şedinţei, tranzacţii de peste 1 mil. lei au consemnat ac­ţiu­nile FP (14,2 mil. lei), SIF Banat-Crişana (5,2 mil. lei), Erste (3,3 mil. lei), SIF Transil­va­nia (1,6 mil. lei).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO