Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe bursă sunt în continuare cu gândul la ofertele statului

Investitorii de pe bursă sunt în continuare cu gândul...

Autor: Stefan Musgociu

13.10.2013, 19:49 249

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,7%, pe un rulaj dominat de acţiunile Fon­dului Proprietatea (FP), care a acoperit peste 80% din lichiditatea pieţei, de 54 mil. lei.

Evoluţia a fost contrară celei de pe pieţele externe, unde majoritatea bur­selor europene au marcat creşteri de până la 1%, în timp ce piaţa din SUA a închis săptămâna cu un avans de 0,6% la nivelul indicelui S&P 500.

O posibilă expli­ca­ţie pentru scă­derile de vineri este că in­ves­titorii mar­chează pro­fituri în vederea par­tici­pării la oferta Rom­gaz, care este una dintre cele mai aştep­ta­te de pe piaţă şi care ar pu­tea începe în urmă­toarele săptămâni.

Preferatele străi­ni­lor, titlurile Petrom şi BRD, au pierdut vineri 1,1% şi respectiv 1,4% din valoare, o corecţie de 1,1% consemnând şi acţiunile Băncii Tran­sil­vania (TLV). Titlurile BVB au pier­dut vineri 3,1% din valoare, o co­recţie de 1,9% suferind şi acţiunile Trans­electrica Bucureşti (TEL), în timp ce titlurile Compa Sibiu (CMP) au închis pe minus cu 2,1%.

Evoluţiile negative au venit însă pe fondul unor rulaje în continuare foarte reduse, de câteva sute de mii de lei.

Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară (ASF) a aprobat accelerarea pro­gramului de răscumpărare printr-o ofertă la un preţ de 1 leu/acţiune, cu 34% peste cotaţia din piaţă anterior apro­bării operaţiunii. FP va răscumpăra 4,35% din acţiuni, pentru care va plăti 600 mil. lei (134,8 milioane euro).

Ştirea a făcut ca acţiunile Fondului Proprietatea să urce în debutul şedinţei peste preţul de 0,8 lei, iar la ora 10:03 au atins un record, de 0,8095 lei/titlu, cotaţie cu aproape 4,2% peste închi­de­rea de joi. Preţul a fost plătit în cadrul a patru operaţiuni în valoare cumulată de 40.400 de lei. La închiderea pieţei principale, acţiunile erau cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste ziua prece­dentă. Preţul este cu 5,13% peste ultima cotaţie de miercuri, de 0,74 lei/titlu.

„Probabil că în pe­rioada următoare va fi destul de volatilă evoluţia ac­ţiunilor Fondului Pro­prie­tatea, dar cred că există încă un potenţial de creştere pentru cei care au răbdare. Fondul va putea lansa şi alte oferte de cumpărare după aceasta, pe măsură ce lichidizează portofoliul şi face rost de cash, ceea ce va duce la o accelerare a procesului de dezinvestire. Această poveste se va derula pe o perioadă mai îndelungată de timp, pentru că va dura până va face rost de lichidităţi. Nu va putea vinde active peste noapte“, a afirmat un broker.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO