Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe Bursă sunt mai optimişti decât cei de pe bursele externe

Investitorii de pe Bursă sunt mai optimişti decât cei de pe bursele externe

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

10.01.2011, 23:51 20

Bursa de la Bucureşti a crescut luni cu 0,56%, pentru a treiaşedinţă consecutiv, decuplată de linia descendentă a burselorexterne, într-o piaţă în care două tranzacţii speciale cu 0,07% dinacţiunile BRD (BRD) au asigurat aproape jumătate din lichiditateade numai 14,8 milioane lei. La închiderea Bursei, principaliiindici europeni înregistrau scăderi şi de peste 1%.

Analistul firmei de brokeraj Tradeville Dragoş Dărăbuţ considerăcă linia ascendentă pe care piaţa se menţine de la începutulacestui an este determinată de revenirea unor investitori locali latranzacţionare, stimulaţi de listarea Fondului Proprietatea.

"Apropierea listării FP a stârnit atenţia atât investitorilor petermen mai îndelungat, cât şi speculatorilor locali. Acest lucru sevede pe fondul aprecierilor din ultima săptămână a indicelui BET,care a avansat cu 6%, în timp ce indicele Dow Jones IndustrialAverage a crescut cu 0,8%, dar şi pe o uşoară creştere alichidităţii", a declarat Dărăbuţ.

El crede că investitorii locali cumpără acţiuni la mai multecompanii în speranţa că listarea Fondului Proprietatea va atrageatenţia jucătorilor instituţionali asupra pieţei din România, carevor achiziţiona şi alte titluri la companiile listate în afară deacţiunile FP.

După primele 30 de minute, în care operaţiunile au fostrealizate la preţuri cu puţin sub ultimele cotaţii de vineri, uniiinvestitori au introdus ordine la preţuri în creştere uşoară. Bursas-a menţinut pe linia uşor ascendentă până la finalul şedinţei,deşi volumele de titluri transferate pe piaţa principală au fostreduse.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14,8 milioanelei (3,5 milioane euro), sumă cu 16% mai redusă decât valoareacumulată a tranzacţiilor de vineri, de 17,6 milioane lei (4,1milioane euro). Totuşi, 45% din rulajul pieţei a fost asigurat dedouă transferuri speciale cu 0,07% din titlurile BRD, în valoare de6,6 milioane lei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, incluse înindicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu0,65%. La preţuri în creştere au încheiat ziua şi acţiunile celorcinci societăţi de investiţii financiare (SIF), astfel că indiceleBET-FI a avansat cu 0,4%.

La ora 12:40 au fost realizate două tranzacţii negociate cu0,07% din acţiunile BRD în valoare de 6,6 milioane lei. Titlurileau fost cedate la acelaşi preţ, de 13,35 lei, în creştere cu 0,45%faţă de cotaţia de vineri. Pe piaţa principală titlurile băncii auîncheiat ziua în creştere cu 1,2%, la preţul de 13,45 lei, şi auconsemnat al treilea rulaj din piaţă, de 1,1 milioane lei.

Exceptând deal-urile cu acţiunile BRD, titlurile OMV Petrom(SNP) şi BVB au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de2,3 mil. lei şi respectiv 1,3 mil. lei. La finalul sesiunii,acţiunile companiei petroliere erau în creştere cu 0,57%, la 0,352lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu titlurile BVB a fostrealizată la 42,27 lei, preţ cu 2,35% peste cotaţia de vineri.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneerau în scădere cu până la 1,4%, linia fiind urmată şi demajoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, careînregistrau corecţii cuprinse între 0,4% şi 2,2%. Totuşi, bursa dinCroaţia era în creştere cu 1,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO