Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe bursele lumii au cea mai grea săptămână din ultimii doi ani din cauza războiului comercial

Investitorii de pe bursele lumii au cea mai grea...

Autor: Dan Grigore Ivan

26.03.2018, 00:05 366

Anunţul preşedintelui Donald Trump de a impune taxe vamale pentru exporturile de oţel (25%) şi aluminiu (10%) din China a speriat serios marile burse ale lumii, lovite deja în luna februarie de frica revenirii inflaţiei.

Anxietatea rezidă în principal din posibilitatea alunecării într-o spirală a taxelor vamale, ce poate conduce rapid la un peisaj internaţional dominat de un protecţionism nemaiîntâlnit de zeci de ani. China a anunţat vineri că ar putea ţinti un coş de 128 de produse de provenienţă americană, cu o valoare de import totală de 3 miliarde dolari. Totodată, se vorbeşte şi despre posibilitatea unei reduceri a achiziţionării de obligaţiuni guvernamentale americane din partea Chinei.

Indicele american Dow Jones a căzut săptămâna trecută cu 5,67%, reprezentând cea mai proastă săptămână din 2016 încoace, mai dură decât cele din februarie, atunci când au început primele scăderi serioase din 2018. Cele mai lovite acţiuni săptămâna trecută din indicele Dow Jones au fost 3M (-9,22%), General Electric (-8,67%) şi Goldman Sachs (-8,35%). Din cei 30 de constituenţi ai indicelui american, toţi au încheiat săptămâna în teritoriul negativ, cea mai mică depreciere fiind consemnată de Nike (-1,94%).

De asemenea, banca centrală americană a anunţat săptămâna trecută că ridică rata de politică monetară de la 1,5% la 1,75%, o mişcare aşteptată de marea majoritate a comunităţii investiţionale mondiale.

Într-un astfel de scenariu bursier, aurul, simbolul activelor de refugiu, a fost căutat de investitori, împingând preţul acestuia în sus cu 2,49% în ultima săptămână. De la începutul acestui an, cotaţia aurului a crescut cu 2,91%, până la 1.352,9 dolari per uncie.

În Europa, indicele Euro STOXX 600, ce reuneşte cele mai importante 600 de companii de pe continent, a scăzut cu 3,15% săptămâna trecută.

Germania, una dintre cele mai mari exportatoare ale lumii, cu multe din companiile ce formează indicele DAX dependente de exporturi, a afişat o depreciere a indicelui bursier de la Frankfurt de peste 4%, în timp ce la Paris scăderea a fost de 3,5%. Indicele DAX a scăzut în 2018 cu aproape 8% faţă de o medie europeană de -6%.

În regiune, scăderile au fost mai puţin severe. Polonia, lovită deja în ultima lună de o depreciere de 6,19%, a afişat o scădere de 1,22% săptămâna trecută, în vreme ce în Austria căderea a fost de 0,98%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO