Burse - Fonduri mutuale

Investitorii, din nou cu ochii pe Alro. Rezultatele sunt in crestere

Investitorii, din nou cu ochii pe Alro. Rezultatele sunt in crestere
20.05.2010, 23:02 34

Actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR),controlat de omul de afaceri rus Vitali Machitski prin intermediulgrupului Vimetco, au urcat in acest an cu peste 35%, fiind in topulcresterilor pe Bursa, Aprecierea a fost sustinuta in principal dereluarea cresterii pretului la aluminiu in primele trei luni aleacestui an.

"Evolutiatitlurilor Alro Slatina in ultimul an a fost una foarte bunacomparativ cu indicii, insa in conditii de risc superioare.Asteptarea cu privire la imbunatatirea rezultatelor financiare dupao scadere ampla in 2009, cresterea pretului aluminiului, crestereabursei si free-float-ul redus au dus la o evolutie foarte buna acotatiei bursiere", a explicat Andrei Petrescu, broker la PrimeTransaction.

La cresterea actiunilor a contribuit si continuarea politiciicompaniei de a distribui intregul profit net sub forma de dividendeactionarilor.

Pe fondul cresterii pretului la aluminiu, compania a inregistratin primul trimestru o majorare a cifrei de afaceri cu 6,5%, la 414mil. lei (100 mil. euro). Profitul net al companiei a urcat cu 85%,la 50,5 mil. lei (12,2 mil. euro). Rezultatul a provenit intotalitate din exploatare, compania raportand pierderi pe parteafinanciara.

In prezent, cotatia aluminiului se situeaza in jurul a 2.100 dedolari/tona, mai mica cu 40% decat maximele din iulie 2008, decirca 3.200 de dolari/tona, dar cu 75% peste cotatiile de lainceputul lui 2009. Evolutia pozitiva a determinat conducerea Alrosa creasca din nou productia, dupa ce anul trecut a functionat lacapacitate redusa si a realizat si disponibilizari de personalpentru a compensa scaderea cererii.

Pentru acest an, grupul Vimetco intentioneaza sa creascaproductia Alro Slatina de marfuri procesate din aluminiu cu 26%, la40.000 de tone, in timp ce productia de aluminiu electrolitic vacreste cu circa 13%, la 228.000 de tone. Compania estimeaza pentruacest an un profit net de 56,6 mil. dolari (circa 45 mil. euro) sio cifra de afaceri de 579,5 mil. dolari (450 mil. euro), potrivitbugetului pe 2010.

"In contextul mentinerii trendului rezultatelor financiare pefondul revenirii cererii externe si in lipsa vreunui soc bursier almodificarii in sens negativ a estimarilor de crestere economica aEuropei, consider ca titlurile Alro ar putea evolua in continuaremai bine decat piata", a adaugat Petrescu.

Compania este cel mai mare consumator industrial de energieelectrica din Romania, iar pentru a-si acoperi necesarul de consum,Alro a semnat la inceputul acestui an un contract de furnizare aenergiei electrice cu Hidroelectrica. Contractul este semnat pentruo perioada de 8 ani, iar preturile de furnizare variaza intre 31 si37 euro/MWh, in functie de cotatia aluminiului pe Bursa din Londra,fiind in continuare sub pretul energiei pe piata libera, dar pestepretul platit anul trecut. Pe de alta parte, compania a reusitsa-si reduca cheltuielile cu materiile prime, prin repornirea AlumTulcea, de la care se aprovizioneaza cu alumina.

Ieri, titlurile producatorului de aluminiu se tranzactionau laun pret de 3,17 lei/unitate, cotatie la care capitalizareacompaniei se ridica la circa 550 mil. de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO