Burse - Fonduri mutuale

Investitorii in cautare de lichiditati au vandut bonduri in lei emise de Banca Mondiala cu 9% discount

08.12.2008, 19:53 59

Nevoia de lichiditati i-a determinat pe o parte dintre investitori, in special fonduri de investitii straine, sa vanda pachete semnificative de obligatiuni ale Bancii Mondiale la preturi cu pana la 9% mai mici decat valoarea nominala a acestora, de 1.000 de lei, astfel ca randamentele anuale ale acestor titluri au urcat in intervalul 17-18% peste dobanzile oferite de banci la depozitele in lei ale populatiei. Doar in ultimele doua sedinte s-au tranzactionat 2% din obligatiunile emise, randamentele ajungand la 18,2%.

Prin tranzactiile din ultima luna (7 noiembrie - 8 decembrie) s-au transferat 57.000 de obligatiuni, reprezentand aproape 11% din titlurile emise de Banca Mondiala in septembrie 2006. Preturile s-au situat in jurul valorii de 92% din valoarea nominala, insa s-au realizat tranzactii si la 90,4% din valoarea nominala, cu un randament anual de 20%, de peste doua ori mai mare decat randamentul de la listare.
Brokerii sustin ca principalii vanzatori de obligatiuni au fost in ultima luna fondurile straine de investitii, dar au existat si vanzatori persoane fizice. Obligatiunile Bancii Mondiale sunt titluri cu dobanda fixa, de 6,5% pe an, insa cresterea randamentului s-a datorat, in principal, scaderii pretului de tranzactionare de pe Bursa.Obligatiunile Bancii Mondiale reprezinta una dintre cele mai sigure investitii de pe Bursa, riscul asociat acestor titluri fiind minim. Practic, investitorii care au cumparat in ultima luna obligatiuni si-au asigurat un castig anualizat de 18% pana la data de rascumparare, 18 septembrie 2009.
In urma cu un an, investitori straini au cumparat circa 13% din obligatiunile Bancii Mondiale, la un pret egal cu valoarea nominala, de 1.000 de lei si la un randament de circa 7%.
Tranzactiile cu obligatiuni ale Bancii Mondiale au depasit in ultima luna rulajul celor mai lichide actiuni de pe Bursa, cum ar fi Petrom sau SIF-urile. Titlurile SNP au facut obiectul unor tranzactii de 33,8 mil. lei, in timp ce actiunile SIF Muntenia (SIF4) au realizat un rulaj de 27,7 mil. lei. Cele mai mari tranzactii de pe Bursa s-au realizat in ultima luna cu actiunile companiei de morarit si panificatie Titan Bucuresti (MPN), in valoare de 65,3 mil. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO