Burse - Fonduri mutuale

Investitorii in fondurile inchise nu au fugit de scaderi

Investitorii in fondurile inchise nu au fugit de scaderi
19.11.2008, 20:20 22

Investitorii au ramas fideli fondurilor inchise de investitii in ciuda pierderilor mari inregistrate anul acesta si a dobanzilor ridicate la depozitele bancare.
Fondurile inchise de investitii au inregistrat fluctuatii reduse ale numarului de investitori, incheind primele zece luni ale anului cu un numar total de 90.328 de clienti. Desi au fost cele mai expuse corectiilor agresive ale Bursei, fondurile inchise de actiuni au incheiat primele zece luni ale anului cu 110 investitori, mai multi cu trei clienti fata de finalul anului trecut. Spre deosebire de fondurile deschise de actiuni, care au pierdut in acelasi interval aproape 3.000 de investitori, incheind luna octombrie cu 14.826 de investitori.
Fondurile inchise de investitii se deosebesc de cele deschise prin faptul ca investitorii pot intra sau iesi din fond doar la anumite intervale de timp (trimestrial sau semestrial), si nu permanent. De asemenea, fondurile inchise beneficiaza de reglementari mai flexibile in ceea ce priveste strategia de investitii, nefiind impuse limite de expunere pe anumiti emitenti.
"Administratorii fondurilor inchise se intalnesc fata in fata cu investitorii, au o relatie mai apropiata cu acestia. Aceste lucruri i-au impiedicat pe investitori sa se retraga din fonduri si astfel sa isi marcheze pierderile", a spus Leonard Visan, director general la societatea de administrare a investitiilor Investica Asset Management.
Investitorii fondurilor inchise sunt in special persoane cu varste de peste 40 de ani, cu venituri mari, care au absolvit studii universitare si postuniversitare, detin o cultura financiara solida, fiind dispusi sa investeasca zeci de mii de euro. Desi fondurile inchise " se deschid" trimestral sau chiar anual pentru subscrieri sau retrageri, investitorul poate iesi mai devreme din fond, platind insa o serie de penalizari, potrivit lui Visan.
La sfarsitul lunii octombrie, pierderile inregistrate pe ultimele 12 luni de fondurile inchise de actiuni se situeaza intre 32,5%, minim atins de fondul de plasamente internationale Euroglobinvest, si 77%, maxim atins de fondul FAPT, ambele fiind administrate de societatea Globinvest. Fondul Privat Comercial (FPC), gestionat de Globinvest, cu investitii in efecte de comert, a fost la sfarsitul lunii octombrie cel mai performant fond inchis, cu un randament de 10,6% pe ultimele 12 luni.
Corectiile agresive ale Bursei au diminuat apetitul pentru risc al investitorilor, administratorii extinzandu-si portofoliul de produse cu fonduri inchise care investesc in instrumente cu risc redus. Fondul inchis de investitii Raiffeisen Strategii Valutare, administrat de societatea Raiffeisen Asset Management, a atras active de aproape 13 milioane de lei (3,6 mil. euro) de la 21 de investitori, fiind primul fond inchis care investeste pe pietele monetara si valutara. Divizia de administrare a investitiilor din cadrul grupului financiar bancar OTP a lansat in vara fondul inchis de investitii cu capital garantat OTP Garansis care a atras 4,7 mil. lei (1,3 mil. euro) de la aproape 300 de investitori. Fondul inchis al OTP a fost "vandut" impreuna cu un depozit la termen cu o dobanda promotionala de 14% pe an, randamentul garantat investitorilor in primul an de functionare fiind de 12%.
De partea cealalta a baricadei se situeaza Everest si BT Invest, fonduri inchise cu grad ridicat de risc lansate anul acesta, care au atras cumulat putin peste doua milioane de lei de la un total de sapte investitori.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO