Burse - Fonduri mutuale

Investitorii isi contabilizeaza pierderile dupa a doua zi de dezastru

Investitorii isi contabilizeaza pierderile dupa a doua zi de dezastru

Click pentru imaginea marita

16.09.2008, 17:57 34

Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii de pe piata, a continuat si ieri trendul descendent consemnat la inceputul saptamanii, pierzand 6% fata de nivelul de referinta de luni. Indicele a inchis la nivelul de 4.500 de puncte.

Scaderea BET a fost determinata de declinul puternic inregistrat de titlurile BRD Groupe Soc. Gen. Actiunile bancii au coborat cu 14% pe parcursul sedintei, insa au inchis cu 13,2% sub pretul de referinta din sedinta de luni, la pretul de 13,1 lei/actiune. Titlurile BRD s-au numarat printre cele mai tranzactionate actiuni de pe piata, valoarea tranzactiilor depasind suma de 8,9 mil. lei, cea mai ridicata din piata.

Titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au consemnat in sedinta de ieri o scadere de 5,3%, valoarea tranzactiilor cu actiunile Erste depasind 2,1 mil. lei. 

"Bursa locala reactioneaza exclusiv la evolutia pietelor externe si in special la evolutia pietei americane de capital. Cu toate ca avem companii cu rezultate bune, iar economia este stabila, fara presiuni inflationiste prea mari, Bursa continua sa scada. Pe fondul scaderilor este posibil sa asistam totusi la o crestere a lichiditatilor pe piata", a apreciat Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj Carpatica Invest.

Valoarea totala a tranzactiilor a insumat ieri 54,7 mil. lei (15,1 mil. euro), cea mai ridicata lichiditate din ultimele luni de tranzactionare.

Societatile de investitii au inregistrat scaderi masive, chiar si de 10% pe parcursul sedintei de ieri, ducand indicele BET-FI la nivelul de 27.400 de puncte, ceea ce inseamna o scadere de 9% fata de nivelul de referinta.

Cea mai mare scadere din randul SIF-urilor au consemnat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 9,5%, urmate de actiunile SIF Moldova (SIF2), care au consemnat o scadere de 9,3%. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cel mai mare rulaj din randul societatilor de investitii, fiind tranzactionate

3,7 mil. actiuni in valoare de 2,6 mil. lei.

"Este greu de apreciat o temperare a trendului in scadere al SIF-urilor. Totul depinde doar de modul in care investitorii isi gandesc portofoliile de investitii. Daca vor lua in calcul rezultatele companiilor si vor avea in vedere un orizont de timp indelungat, este posibil ca preturile sa se opreasca din scadere", a adaugat Trif.

Titlurile Petrom (SNP) au facut subiectul unei tranzactii record, de 57,1 mil. actiuni, valoarea deal-ului ridicandu-se la peste 21,2 mil. lei. Tranzactia s-a incheiat la pretul de referinta stabilit in sedinta de luni, de 0,372 lei/actiune. Ieri, titlurile Petrom au coborat cu 5,1% fata de nivelul de referinta, pana la pretul de 0,353 lei/actiune. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au scazut cu 5%, in timp ce titlurile Transelectrica au inregistrat o cadere de 8,2%.

Evolutiile negative ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui BET-NG cu 5%, la nivelul de 640 de puncte.

La nivel international, repercusiunile crizei financiare din Statele Unite s-au resimtit si pe piata rusa si japoneza, in special. Bursa de la Moscova inregistra pierderi de 15%, in timp ce indicele japonez Nikkei consemna o scadere de 5%. Principalii indici europeni au inregistrat ieri o temperare a scaderilor din debutul saptamanii, consemnand pierderi ceva mai mici. Indicele birtanic FTSE 100 cobora cu 3,7%, indicele france CAC 40 inregistra o scadere de 2,5%, in timp ce indicele german DAX consemna o pierdere de 2,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO