Burse - Fonduri mutuale

Investitorii la Bursa vand cu ochii la pietele externe, ca sa-si conserve profitul

Investitorii vand cu ochii la pietele externe, ca sa-si conserve profitul
26.01.2010, 23:07 25

Bursa de la Bucuresti a consemnat ieri a doua corectie maiserioasa din ultimele saptamani, indicele BET coborand cu 3%, intimp ce SIF-urile au pierdut in medie 3,1%.

Brokeriispun ca fata de luni, cand investitorii stateau in expectativaasteptand si ceva stiri pozitive pe SIF-uri, ieri vanzatorii si-aufacut aparitia in piata, si ca pe termen scurt este probabil cascaderile sa continue.

"Sedinta de astazi (n.red - ieri) a deschis cu un gap negativdestul de mare, mai ales pe SIF-uri, dupa ce in sedinta anterioaras-a observat o lipsa a vanzatorilor in conditiile in careinvestitorii stateau in cumpana daca sa ramana pe SIF-uri inasteptarea stirilor legate de pragul de detinere, care eraupozitive, sau sa vanda. Insa piata a deschis la valori mai scazutesi au inceput sa apara vanzatorii", spune Darie Moldovan,directorul general adjunct al societatii de intermediere BrokerCluj.

Rulajele din piata au urcat ieri, tranzactiile cu actiuniridicandu-se la 5,2 mil. euro, insa nu au iesit din media ultimeiperioade.

S-au transferat in schimb pachete importante cu titluri de stat,care s-au cifrat la peste 15 mil. euro.

Brokerii spun ca investitorii isi iau masuri de precautie si iesdin piata, avand in vedere cresterile puternice din ultimeleluni.

"Sunt temeri in piata, pentru ca au fost vehiculate si in presalocala si in cea internationala diverse scenarii legate de faptulca ne aflam dupa multe luni de cresteri neintrerupte, insadeocamdata, pe termen lung trendul se pastreaza pozitiv", spuneMoldovan.

Cele mai tranzactionate au fost ieri titlurile SIF Oltenia(SIF5) si SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 2,7% si respectiv3,1%. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) si cele ale TransgazMedias (TGN) au pierdut circa 4,2% fiecare, in timp ce actiunileRompetrol Rafinare (RRC) s-au depreciat cu 4,5%.

Brokerii considera ca scaderile vin in lipsa de noi informatiidespre aceste companii care nu le-au materializat asteptarile, intimp ce actiunile Transgaz au fost taxate in urma cresterilorputernice de la inceputul acestui an.

Actiunile BRD si Erste Bank au pierdut 0,7% si respectiv 1,2%,reprezentand printre cele mai mici corectii din piata.

Ieri s-a transferat pe piata RASDAQ un pachet de 0,9% dinactiunile Electromagnetica Bucuresti (ELMA) in urma unor tranzactiiin valoare de 1,3 mil. lei, iar pretul acestor titluri a inchis laacelasi nivel din sedinta precedenta.

"Cred ca trebuie sa vedem o reactie, zic eu, pozitiva pe Bursain urma discutiilor dintre FMI si autoritatile noastre inurmatoarea perioada. Pe de alta parte sunt aceste scaderi pe volumemari care ne duc cu gandul pe termen scurt la o fluctuatie,eventual descendenta", considera Darie Moldovan.

Piata americana era pe minus in deschiderea sedintei de ieri,dupa ce reusise sa inchida cu un usor avans in ziua anterioara, intimp ce pietele europene consemnau scaderi reduse pe fondulstirilor ca guvernul chinez a restrictionat creditarea in cea maidinamica economie a lumii, cu consecinte asupra ritmului deexpansiune al acesteia.

De urmarit astazi

  • Titlurile celor cinci SIF-uri, care au pierdut aproape 5% inultimele trei sedinte de tranzactionare.
  • Actiunile Bancii Carpatica (BCC), care au cazut cu 5,5% in urmaanuntului privind majorarea de capital in valoare de 25 mil.euro.
  • Actiunile Prodplast Bucuresti (PPL), la care Florin Pogonaru sipersoanele cu care actioneaza concertat detin peste 33% din capitalsi ar putea fi obligat sa faca oferta.
  • Evolutia burselor americane, dupa ce preturile locuintelor dinSUA, unul dintre indicatorii urmariti de investitori, au scazut dinnou in noiembrie.
  • Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), la care investitoriiasteapta in continuare oferta de preluare din partea kazahilor dela KazMunaiGaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels