Burse - Fonduri mutuale

Investitorii marchează timid profiturile

Investitorii marchează timid profiturile

Autor: Stefan Musgociu

21.08.2013, 19:18 436

Bursa de la Bucureşti a încheiat în stagnare şedinţa de miercuri într-o piaţă unde prudenţa celor mai mulţi investitori la tranzacţionare a limitat rulajul de acţiuni la 10,9 milioane lei.

„Scăderea rulajelor pe o piaţă ce tinde să dea uşor înapoi pare să nu confirme aşteptarea unor corecţii semnificative. Marcările de profit sunt sesizate timid deocamdată şi pentru că vânzătorii găsesc destul de dificil contraparte“, a spus Simion Tihon, broker la societatea Pri­me Transaction.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,12% peste nivelul de marţi.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,38%. Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,14% sub nivelul de marţi, iar indicele BET-BK a încheiat ziua în stagnare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşi (BVB) au urcat cu 3,8%, la 23,5 lei, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a dat avizul ca fostul şef al bursei de la Varşovia, Ludwik Sobolewski, să preia funcţia de director general al BVB.

„Singurul argument pentru această creştere este validarea noului director general Ludwik Sobolewski de către ASF“, a afirmat brokerul.

Evoluţia titlurilor BVB a venit pe un rulaj de aproape 2,2 milioane lei, din care un deal cu 0,67% din acţiunile Bursei pentru 1,2 milioane lei. Deal-ul a fost realizat cu aproape o oră înainte de finalul şe­dinţei, la preţul de 23,5 lei.

„Singurele companii unde a fost evident inte­resul investitorilor sunt Fon­dul Proprietatea şi Erste Bank. Acţiunile FP cred că se află într-o zonă de suport în jurul preţului de 0,7 lei/acţiune, iar mar­cările de profit (deo­cam­dată doar cazuri izolate) sunt o reacţie firească, în acest moment, a celor ce doresc să îşi securizeze profitul şi să nu îşi asume riscuri suplimentare“, a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut din nou sub pragul psihologic de 0,7 lei, peste care au trecut săptămâna trecută, ultima operaţiune fiind realizată la 0,698 lei, preţ cu 0,5% sub închiderea de marţi.

Pe verde au încheiat şedinţa şi acţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 0,7%, la 1,43 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 714.000 de lei. La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursa de la Londra era în scădere cu 0,4%, piaţa de la Frankfurt era în stagnare, iar bursa de la Paris avansa cu 0,2%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO