Burse - Fonduri mutuale

Investitorii nu cred în creşterea economică

Investitorii nu cred în creşterea economică

Autor: Stefan Musgociu

15.08.2012, 00:05 118

Bursa a scăzut cu 0,13% (indicele BET-C), într-o piaţă liniştită în care investitorii au continuat să fie prudenţi la tranzacţionare şi nu au reacţionat la datele care au arătat revenirea economiei pe creştere în al doilea trimestru.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Datele au fost anunţate chiar la deschiderea şedinţei bursiere de Institutul Naţional de Statistică.

Tot marţi dimineaţă şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik de Vrijer, a anunţat că Fondul Monetar Internaţional a revizuit semnificativ în jos prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, însă anticipează un avans real al PIB mult mai consistent în 2013, de 3%.

În aceste condiţii, atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare la BVB a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, iar majoritatea titlurilor au înregistrat variaţii reduse chiar din primele minute.

Brokerii spun că pentru moment piaţa de acţiuni pare să ia în calcul o încetinire economică, precum şi un mediu de afaceri incert.

"Nu este clar care este strategia guvernamentală pentru perioada următoare, cel puţin până la alegerile din toamnă. Problemele din zona euro ar putea avea în economia românească un impact mai mare decât se aşteaptă mulţi, inclusiv Guvernul. În plus, din cauza incertitudinii politice, piaţa noastră a fost scoasă din universul investiţional pentru mulţi din investitorii instituţionali străini care erau activi în România", a afirmat un broker.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO