Burse - Fonduri mutuale

Investitorii nu mai cred in cresterile de toamna la Bursa

Investitorii nu mai cred in cresterile de toamna la Bursa
17.09.2007, 18:59 17

Investitorii de la Bursa nu se mai asteapta la cresteri semnificative la Bursa in ultima parte a acestui an, pe fondul crizei pietei imobiliare americane si al cresterii sub asteptari a economiei romanesti. Dovada cea mai buna este ca primele tranzactii cu contracte futures pe indicele BET cu scadenta in decembrie s-au realizat vineri la un pret cu doar 1,6% mai mare decat nivelul actual din piata.
In ultimii trei ani, Bursa de la Bucuresti a inregistrat de fiecare data cresteri substantiale la inceputul toamnei (vezi in grafic evolutia intre 14 septembrie si sfarsitul anului), odata cu intoarcerea investitorilor din concedii. In acest an, primele doua saptamani din septembrie s-au caracterizat printr-o activitate foarte slaba pe Bursa si o stagnare la nivelul indicilor bursieri care s-ar putea prelungi pana spre sfarsitul anului. Primele tranzactii realizate vineri cu derivatele pe indicele BET (BET Index Futures) au cotat principalul indice al Bursei de Valori la 10.100 de puncte pentru scadenta decembrie (vezi proiectia pe grafic), cu doar 1,66% peste nivelul la care BET a inchis sedinta de vineri. De altfel, contractul BET Index Futures cu scadenta la finele lui septembrie este cotat la aceeasi valoare de 10.100 de puncte.
De asemenea, cele mai tranzactionate derivate pe Bursa din Sibiu cu scadenta la finele anului, avand ca active suport actiunile SIF-urilor si pe cele ale companiilor petroliere, erau cotate la finele sedintei de vineri la valori cu doar 2-5% mai mari decat cotatiile de pe Bursa ale actiunilor respective. "Cred ca aceste cotatii reflecta mai degraba incertitudinea investitorilor care asteapta in acest moment sa vada in ce directie o vor lua pietele externe", sustine Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO