Burse - Fonduri mutuale

Investitorii pariază că oferta Transgaz va fi amânată. Acţiunile urcă cu 8%

Investitorii pariază că oferta Transgaz va fi amânată. Acţiunile urcă cu 8%

Autor: Adrian Cojocar

07.11.2012, 00:07 1215

Brokerii spun că oferta de vânzare a unui pachet de 15% din acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) a fost atât de mult tergiversată şi amânată încât investitorii încep să parieze că nu va mai avea loc, fapt ce a condus la un reviriment pe acţiunile companiei de transport al gazelor naturale.

Statul convenise cu FMI să vândă până la finalul lunii octombrie un pachet de 15% din acţiunile Transgaz printr-o ofertă publică secundară derulată pe bursă, ofertă estimată la circa 70 mil. euro luând în calcul preţul de tranzacţionare de pe piaţă. Iniţial oferta trebuia să se deruleze în luna iulie, dar a fost amânată.

Pe parcursul zilei de ieri titlurile Transgaz înregistrau cel mai mare avans dintre cele mai lichide 25 de acţiuni de pe piaţă, urcând cu 2,2%, până la 198,45 lei/unitate. În ultima săptămână acţiunile Transgaz s-au apreciat pe bursă cu 7,9% luând în calcul aprecierea de ieri. "Oferta Transgaz s-a amânat atât de mult încât opinia publică este conturată în jurul ideii că statul nu va mai derula această ofertă. Creşterea acţiunilor nu cred că este întâmplătoare şi probabil că decizia s-a luat deja la nivel de stat şi va fi anunţată în perioada următoare. Nu există un comunicat oficial din partea Ministerului de Finanţe, ci doar speculaţii care au dus preţul în sus mizând că privatizarea nu va mai avea loc", spune Mihai Chişu, broker la firma de intermediere IFB Finwest.

Există zvonuri în piaţă potrivit cărora statul s-ar fi răzgândit în privinţa derulării ofertei din cauza proiecţiilor de preţ formulate de intermediar, consorţiul constituit din Raiffeisen Capital & Investment, Wood&Co şi BT Securities, care nu s-ar ridica la nivelul aşteptărilor guvernanţilor, însă până la această oră nu există nimic oficial. "Nimeni nu poate spune când este momentul cel mai bun să derulezi o ofertă pe bursă. Poate la anul va fi din nou o criză, nu se ştie niciodată", consideră Chişu.

Brokerii cred că adevăratul motiv pentru care statul abandonează pe parcurs proiectele începute pe piaţa de capital este implicarea politicului, care nu doreşte transparentizarea companiilor de stat sub diverse pretexte.

La finele lunii trecute a fost de­semnat şi ultimul consorţiu care ar urma să se ocupe de intermedierea celor cinci oferte ale statului programate să aibă loc în acest an pe bursă, însă cu toate acestea de şapte luni nu a mai avut loc nicio ofertă.

Prin demararea şi celorlalte cinci oferte, de la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Tarom, în conturile statului ar fi intrat între 700 mil. euro şi un miliard de euro, bani care ar fi redus povara deficitului bugetar, însă autorităţile nu s-au grăbit să strângă aceşti bani de pe bursă.

De cealaltă parte şi bursa este afectată, iar lipsa ofertelor publice a condus anul acesta la scăderea considerabilă a lichidităţii bursei în condiţiile în care puţine acţiuni deja cotate mai stârnesc interesul investitorilor, care aşteaptă ofertele promise de stat.

"Părerea mea este că oferta Transgaz a fost amânată. Ca de obicei, inconsecvenţa pe care o dovedeşte statul când vine vorba de privatizări este jignitoare pentru că deschide nişte ferestre de oportunităţi pentru piaţa de capital pentru ca mai apoi să le închidă de fiecare dată când se începe un astfel de proiect. Exemple sunt multe, listarea Hidroelectrica şi a aeroporturilor, privatizarea Oltchim. Când riscă să fie transparente pe bursă proiectele sunt abandonate sub mesaje propagandiste de genul <<vin străinii şi ne iau ţara>>. Din păcate însă pentru ca firmele de stat să fie puternice statul nu trebuie să fie acţionar majoritar. Atât timp cât politicul este implicat în aceste companii rezultatele nu vor fi niciodată bune", este de părere Mihai Chişu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO