Burse - Fonduri mutuale

Investitorii se asteapta la ce e mai rau de la raportarile financiare

Investitorii se asteapta la ce e mai rau de la raportarile financiare
13.07.2009, 20:21 19

Bursa a evoluat ieri in cea mai mare parte a zilei in scadere, insa a revenit pe finalul sedintei, iar pe indicii BET-FI si BET-NG a inchis pe plus, cu un avans de 0,7% si respectiv 0,2% fata de referinta. Valoarea tranzactiilor pe piata principala de actiuni s-a pastrat in continuare redusa, la doar 1,7 mil. euro, rulajul pietei fiind insa de 3,1 mil. euro, restul tranzactiilor fiind incheiate pe piata de obligatiuni.
Brokerii sunt de parere ca pe piata locala nu se vor semnala surprize in perioada raportarilor financiare si nici macar acestea nu vor aduce un plus de interes pentru investitori, care sa creasca nivelul lichiditatii. O astfel de evolutie este apreciata pana cel putin la sfarsitul lunii august, odata cu revenirea investitorilor in piata. Pana atunci brokerii apreciaza ca in lipsa unei lichiditati ridicate, bursa locala este rupta de realitate, iar preturile la care se tran-zactioneaza acum nu sunt deloc rele-vante. "Nu cred ca raportarile financiare vor determina o crestere semnificativa a lichiditatii in piata in perioada urmatoare. Nu mai intereseaza pe nimeni raportarile, pentru ca majoritatea investitorilor se asteapta la ce e mai rau. Tocmai din cauza asta cred ca nu vom asista la vreo surpriza in piata sau, daca vor fi, cu siguranta vor fi neplacute, de genul unor provizioane mai mari pentru anumiti emitenti, dar si acest lucru este anticipat de investitori", a declarat Octavian Dragolea, direc-torul sucursalei din Capitala a IFB Finwest.
Cotatiile la categoria societatilor financiare au variat intre minus 1% pe titlurile SIF Transilvania (SIF3) si plus 0,7% pe ti-tlurile SIF Moldova (SIF2), in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au nu-marat printre cele mai tranzactionate titluri din piata, cu un volum de peste un milion de actiuni.
Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat si de aceasta data pierderi, de 0,6% si respectiv 1,9%, in scadere inchizand si titlurile societatii de intermediere Broker (BRK), care au pierdut 1,2% fata de referinta.
"Bursa locala este rupta de realitate, pentru ca la o lichiditate atat de scazuta reperele pe care ar trebui sa le ofere nu sunt semnificative. Mecanismul de stabilire a pretului prin cerere si oferta nu functioneaza in conditiile in care nu prea se mai efectueaza tranzactii pe piata locala", a explicat Dragolea.
Companiile din sectorul constructiilor au inregistrat unele dintre cele mai mari aprecieri din piata, titlurile Dafora (DAFR) si Condmag (COMI) con-semnand avansuri de 4,4% si respectiv 7,1% fata de referinta. Si titlurile companiei de panificatie Boromir (SPCU) au inre-gistrat o crestere consi-derabila, de aproape 4%, iar titlurile Impact (IMP) au crescut dupa ce compania a anuntat semnarea primului contract prin programul "Prima casa".
In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafi-nare (RRC) si Transgaz (TGN) au inregistrat cresteri, de 0,7% fiecare, in timp ce titlurile Petrom (SNP) si Trans-electrica (TEL) au inchis in coborare cu 1,3% si respectiv 1,6% fata de referinta. "Cred ca piata locala isi va reveni spre sfarsitul lunii august, odata cu revenirea investitorilor din vacanta. Valoarea tranzactiilor sper sa revina la normal, la 4-5 mil. euro zilnic, si sa scapam de sentimentul de lehamite care pare sa domine piata in aceasta perioada", a spus Dragolea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO