Burse - Fonduri mutuale

Investitorii se inghesuie la Bursa doar pe maxime

Investitorii se inghesuie la Bursa doar pe maxime
17.06.2009, 17:47 14

Investitorii au intrat mai puternic la cumparare abia cand piata inregistra deja cresteri semnificative, fapt dovedit si de corelatia indicelui extins al Bursei BET-XT cu rulajele pietei inregistrate de la inceputul anului si pana in prezent.

In perioada martie-mai piata a inregistrat un avans de 90% pe indicele celor mai lichide 25 de actiuni, cea mai mare crestere fiind inregistrat de SIF-uri, care au castigat in medie 110%. In toata aceasta perioada, rulajul pietei a fost in crestere, valoarea maxima fiind atinsa la inceputul lunii mai, respectiv 64,1 mil. lei (15,2 mil. euro), data la care indicele BET-XT a atins de altfel si maximul perioadei, de 337 de puncte. Spre sfarsitul lui mai si inceputul lui iunie, piata a inregistrat o evolutie incerta, predominant in scadere, perioada in care rulajul pietei s-a situat in jurul valorii de 5 mil. euro zilnic. "In lunile martie, aprilie si un pic din mai, trendul pietei a fost unul ascendent, iar acesta intr-adevar se realizeaza pe volume in crestere, ceea ce urca si rulajul pietei. Pe de alta parte, corectiile pietei vin pe rulaje mai mici, de aici si corelatia pietei intre rulaje si cresteri", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest. El a apreciat de asemenea ca investitorii ar putea prefera sa astepte o corectie a preturilor pentru a putea intra din nou in piata, caracter tipic investitorilor speculativi.
Cu toate acestea Chisu este de parere ca volumele de tranzactionare pot creste si in momentele in care piata inregistreaza pierderi, pe fondul iesirii si marcarii de profit din partea investitorilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO