Burse - Fonduri mutuale

Investitorii si-au marcat profitul pe SIF-uri

28.09.2005, 18:56 13

Dupa cresterile din ultima perioada, actiunile SIF au inregistrat ieri o scadere in medie de 1,6%. De altfel, cele mai multe dintre actiunile tranzactionate au inregistrat ieri scaderi usoare, dar in pofida acestui lucru, indicii BET si BET-C au reusit sa mai consemneze o zi de crestere, e drept, extrem de redusa.

In conditiile in care avansul Bursei din ultima perioada a fost condus de titlurile SIF, scaderea usoara a pietei de ieri a fost antrenata tot de actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

Toate SIF-urile au fost cotate la inchidere la preturi mai joase comparativ cu sedinta precedenta, cel mai putin coborand actiunile SIF Oltenia. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 1,88 lei/actiune, in scadere cu 1,05%.

"A fost o zi de corectie, cu volume mai mici decat in sedinta precedenta, si nu este exclus sa mai asistam in perioada imediat urmatoare la alta scadere, dar in nici un caz nu putem vorbi deocamdata de o intoarcere a trendului pe SIF-uri. Ce mi se pare important de observat este ca pe corectie, incluzand aici si scaderea inregistrata in sedinta de miercuri de saptamana trecuta, s-au facut volume mai mici decat pe crestere. Chiar daca actiunile au inchis azi (ieri - n.red) pe scadere, urmeaza sa vedem cat de mult va tine aceasta corectie. Daca trendul ascendent pe care se afla Bursa e foarte puternic, nu cred ca o eventuala perioada de corectie o sa tina mai mult de 2-3 zile. Si modul in care a evoluat piata in ultima perioada imi arata ca trendul e destul de puternic", a comentat Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital Invest.

"Referitor la comentariile care tot apar prin presa ale unor brokeri ce declara ca se asteapta sa se intoarca piata pe cele mai lichide actiuni, eu as spune ca asteptarile in vederea unei scaderi prelungite sunt pur si simplu asteptarile brokerilor respectivi. Piata a aratat deocamdata altceva, a aratat cresteri. Este normal ca aceia care au tot vandut in aceasta perioada si au incercat sa speculeze si o eventuala corectie mai puternica a pietei pentru a putea cumpara din nou mai jos sa spuna ca se asteapta la scaderi. Dar important e ce gandesc investitorii mari, atat cei straini, cat si investitorii locali puternici care-si consolideaza pozitiile pe unele titluri. Si dupa cum arata piata in aceste momente, nu sunt semnele unei intrari intr-o perioada cu scaderi accentuate", a adaugat Rotaru.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Bancii Transilvania, cu un rulaj de aproape 5,7 milioane de lei (1,6 milioane de euro). Titlurile bancii au inchis sedinta la 1,04%, in crestere cu 1%.

Ieri s-a derulat si o tranzactie speciala cu actiunile SIF Banat - Crisana la 1,7 lei/actiune. Valoarea operatiunii a fost de 0,57 milioane de lei (0,16 milioane de euro). Pretul la care s-a derulat tranzactia este peste cursurile la care titlurile acestei SIF au fost tranzactionate in piata. La inchidere, actiunile SIF Banat-Crisana au fost cotate la 1,62 lei/actiune, mai jos cu 2,4% fata de sedinta precedenta.



Piata RASDAQ

Lichiditatea pietei Rasdaq a scazut ieri pana la 1,06 milioane de lei (302.000 de euro) pe fondul reducerii valorii tranzactiilor realizate cu titluri Biofarm.

Lichiditatea pietei Rasdaq a scazut ieri pana la 1,06 milioane de lei (302.000 de euro) pe fondul reducerii valorii tranzactiilor realizate cu titluri Biofarm.

Dupa un inceput pozitiv de sedinta, in care majoritatea tranzactiilor cu titluri Biofarm s-au realizat la un pret de 0,41 lei/actiune, cotatia actiunilor producatorului bucurestean de medicamente a revenit la 0,4 lei/actiune, unde s-a mentinut pana la finalul zilei. In aceste conditii, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,4022 lei/actiune, cu 0,1% mai mare decat in sedinta anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiunile Biofarm a fost de peste 388.500 de lei (109.400 de euro), dar cu mult sub media ultimelor sedinte.

Pe piata Rasdaq s-a derulat ieri si o tranzactie speciala cu titlurile operatorului portuar Socep Constanta. Transferul s-a realizat la un pret de 0,28 lei/actiune, cu 5,7% mai mare decat pretul pietei, valoarea acestuia fiind de 347.500 de lei (97.800 de euro). Cele 47 de tranzactii comune realizate ieri cu actiuni Socep au avut o valoare totala de peste 103.000 de lei (29.000 de euro). Dupa ce, la inceputul zilei, cotatia titlurilor operatorului portuar a coborat pana la 0,25 lei/actiune, pe parcursul zilei a revenit pana la un maxim de 0,268 lei/actiune. Ultimul transfer cu titluri Socep s-a realizat la un pret de 0,265 lei/actiune, la fel ca in sedinta precedenta.

La Categoria a II-a cel mai tranzactionat emitent a fost Unisem Bucuresti, cu un rulaj de 17.800 de lei (5.000 de euro). Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Unisem a oscilat intre 0,05 lei/actiune si 0,06 lei/actiune. Societatea are un capital social de peste 25,7 milioane de lei (7,24 milioane de euro), fiind controlata de SIF Muntenia, care detine 71,6% din actiunile Unisem. In primul semestru compania a realizat o cifra de afaceri de 23,6 milioane de lei (6,44 milioane de euro), in scadere usoara fata de aceeasi perioada a anului trecut. Chiar si asa, profitul net obtinut de Unisem a crescut pana la aproape 2,3 milioane de lei (0,63 milioane de euro), cu 25% mai mare in comparatie cu primele sase luni ale anului 2004. Ultimul transfer cu titluri Unisem s-a realizat la un pret de 0,06 lei/actiune, la fel ca in sedinta anterioara.

Titlurile producatorului de echipamente electrice si electronice Electromagnetica au continuat sa fie caracterizate de o volatilitate ridicata. Presiunea la vanzare a coborat pretul actiunilor Electromagnetica pana la 0,32 lei/actiune, nivel la care s-a realizat si ultimul transfer al zilei, mai mic cu 11,35% in comparatie cu sedinta anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu titlurile societatii bucurestene a fost de peste 50.000 de lei (14.000 de euro). Maximul zilei a fost atins la inceputul sedintei, cand titlurile Electromagnetica se transferau la un pret de 0,361 lei/actiune.

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO