Burse - Fonduri mutuale

Investitorii si-au mutat in ultimele zile atentia pe Rasdaq

07.06.2007, 21:25 10

Bursa a inregistrat o scadere usoara ieri, pe fondul interesului foarte scazut al investitorilor pentru tranzactionare, rulajul pietei depasind cu putin 7 milioane de euro.
"Sunt momente in piata cand mai sunt si corectii. Sa ne amintim ca anul trecut pe vremea aceasta eram la fundul sacului, de aceea ma astept la o evolutie pozitiva in continuare", spune Octavian Molnar, directorul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Corectia de ieri a venit in contextul in care bursele europene au inregistrat scaderi destul de importante, pe fondul anuntului Bancii Centrale Europene privind majorarea ratei de dobanda la euro, cu 0,25%, pana la 4%.
Costul mai mare de imprumut face ca investitorii sa fie atrasi mai mult de alte instrumente, cum sunt obligatiunile, in detrimentul actiunilor.
Cu toate acestea unii brokeri spun ca acest lucru nu a influentat semnificativ evolutia bursei de la Bucuresti, ci vanzarile au venit mai mult pe fondul avansului luat de cele mai multe titluri in perioada anterioara.
"Bani sunt in piata, dar tranzactiile putine de pe bursa arata ca investitorii asteapta sa vada ce se intampla in perioada urmatoare. Nu se arunca nimeni", spune Octavian Molnar.
SIF-urile au pierdut in medie 1%, ocupand in ordine tabloul celor mai tranzactionate titluri din piata.
In fruntea tranzactiilor s-au aflat titlurile SIF Oltenia, care au pierdut 0,8% pe un rulaj de 1,28 milioane de euro (4,1 milioane de lei).
"Ma astept ca SIF-urile sa continue pe un trend ascendent si ca urmare a faptului ca investitorii primesc banii pe dividende in perioada aceasta, care se intorc inapoi in piata", considera Molnar.
Indicele BET a inregistrat o scadere de 1%, cu titlurile BRD pierzand circa 2% si cele ale Bancii Transilvania, care au inchis pe minus cu 1,3%.
Si actiunile din sectorul petrolier au inregistrat ieri corectii, titlurile Petrom si cele ale Rompetrol Rafinare pierzand 1%, respectiv 0,6%, pe rulaje mici insa.
Cresteri importante au consemnat actiunile Kandia-Excelent, care au sarit cu 15%, si titlurile Artrom Slatina, care au continuat sa se aprecieze, adaugand ieri aproape 7%.
Principalul indice al pietei RASDAQ a inchis sedinta cu un avans de 0,8%, tranzactiile speciale cu actiuni ale Intercontinental facand ca rulajul acesteia sa-l depaseasca pe cel al Bursei.

Actiunile SIF Banat-Crisana au pierdut 1,2%, pe un rulaj scazut, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri cumuland 0,46 milioane de euro (1,5 milioane de lei). Societatea de investitii financiare a anuntat ca a vandut saptamana trecuta un pachet de circa 12,3% din Ecopack Ghimbav, pentru aproape 2 milioane de euro (6,4 milioane de lei). Pe parcursul sedintei de ieri, actiunile SIF Banat-Crisana au fluctuat intre un prag minim de 3,25 lei/actiune si unul maxim de 3,3 lei/actiune. Inchiderea pe aceste titluri s-a realizat la 3,27 lei/actiune, nivel putin peste cel inregistrat la sfarsitul anului trecut si cu circa 8% sub maximul atins in acest an.

Titlurile Petrom au continuat sa evolueze pe un trend descedent, pierzand si ieri 1% si atingand un minim din acest an. Tranzactiile cu aceste actiuni au fost totusi reduse si au insumat 0,44 milioane de euro (1,4 milioane de lei). "Au venit prea multe stiri negative in acelasi timp la Petrom. Aceste actiuni au o problema legata de acel pachet de 8% destinat salariatilor companiei si cred ca pana ce situatia nu se va rezolva, nici actiunile nu vor creste", spune Octavian Molnar, directorul societatii de brokeraj IFB Finwest. Ultima tranzactie cu actiuni Petrom s-a perfectat la pretul de 0,5 lei/actiune, cu circa 11% sub nivelul de la sfarsitul anului precedent.

Actiunile Electroaparataj au sarit si ieri cu aproape 15%, pentru a patra sedinta de tranzactionare consecutiva. Titlurile producatorului de aparate si aparatura electrica au reintrat la finele saptamanii trecute la tranzactionare, dupa o absenta pe Bursa de circa un an si jumatate, perioada in care au fost suspendate ca urmare a procesului de divizare prin care a trecut societatea. Tranzactiile cu actiuni Electroaparataj au insumat ieri circa 8.400 de euro (27.600 de lei). Compania a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit de circa 186.000 de euro (0,63 mil. lei), in crestere cu 24% fata de primele trei luni din 2006, si o cifra de afaceri cu 7% mai mare, de 6 mil. euro (20,2 mil. lei).

Titlurile Prospectiuni Bucuresti au facut miercuri obiectul unor tranzactii importante, de 0,76 mil. euro (aproape 2,5 mil. lei). Aceste titluri au facut in ultimele sedinte obiectul mai multor tranzactii cu pachete importante din companie, prin care s-au transferat peste 15,8% din capitalul social, principalul vanzator fiind actionarul majoritar al firmei de prospectiuni geologice, Ovidiu Tender. "Cred ca aceste titluri vor continua sa inregistreze cresteri, ca urmare a anuntului privind intentia conducerii companiei de a transfera actiunile pe Bursa, iar la actualul PER (pret raportat la profit pe actiune - n.r.) de 15-16, se situeaza sub cel al companiilor similare de pe bursele din afara", spune Molnar.

Actiunile Electroprecizia Sacele au sarit ieri cu aproape 25%, maximul permis pe parcursul unei sedinte. Tranzactiile cu aceste titluri s-au ridicat ieri la circa 56.200 de euro (183.000 de lei). Afacerile companiei au scazut in primul trimestru din acest an cu circa 10%, pana la 10,2 mil. euro (34,5 mil. lei), in conditiile diminuarii pierderilor in aceeasi perioada, cu circa 32%, pana la circa 177.000 de euro (aproape 0,6 mil. lei). Actionarii societatii au respins saptamana trecuta propunerile privind situatiile financiare si propunerile de repartizare a profitului, respectiv indicatorii de buget pentru acest an. Inchiderea pe titluri Electroprecizia Sacele s-a realizat la pretul de 15,6 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO