Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt nedumeriti: s-a terminat corectia sau trendul ascendent?

Investitorii sunt nedumeriti: s-a terminat corectia sau trendul ascendent?
28.04.2010, 23:09 20

Bursa de la Bucuresti a continuat lantul corectiilor dinultimele saptamani cu o scadere de 1,44% pe principalul indice,BET.

ActiunileSIF au inchis ziua cu o scadere in medie de 2%, dupa ce peparcursul sedintei au coborat si cu 5%.

In ultimele 10 sedinte de tranzactionare, SIF-urile au reusit osingura data sa inchida ziua pe plus. Transferurile de ieri cuactiuni si obligatiuni au fost unele record si s-au ridicat la 56,6mil. euro, cu un rulaj de 11,7 mil. euro pe segmentul actiunilor,cu mult mai mare decat media din ultima perioada.

Brokerii spun ca fluctuatiile puternice, care au fostinregistrate si pe pietele internationale, au readus speculatoriipe Bursa. Bursa americana a inchis noaptea precedenta cu o scadereputernica, de 2,4%, iar bursele europene s-au mentinut ieri peminus, cu deprecieri de pana la 2%, dupa ce ratingurile Greciei siPortugaliei au fost reduse, iar investitorii s-au temut de intrarealor in incapacitate de plata.

"Odata cu cresterea volatilitatii in piata, va creste siinteresul speculatilor, ceea ce va duce mai departe la o crestere avolumelor in piata. Toate aceste corectii, pot fi interpretate caun semnal pentru o posibila reintoarcere a trendului. De altfel,cred ca incepe sa fie clar pentru toata lumea ca odata ce piata n-areusit sa sparga pragul de 34.000 de puncte pe BET-FI, trendulascendent s-a consumat", a declarat Adrian Ciudin, directorul deoperatiuni al Carpatica Invest.

Cele mai tranzactionate au fost ieri titlurile SIF Oltenia(SIF5), care au pierdut 1,1% pe un rulaj ridicat, de 16,8 milioanede lei (4,1 milioane de euro), urmate de actiunile SIF Moldova(SIF2), care au coborat cu 2,2%.

"Corectia pe SIF-uri s-a cam consumat, in conditiile in care depe maxime pana la nivelurile actuale vedem o scadere de circa 20%.Asta nu inseamna ca nu poate urma un nou val de scaderi pe acestsegment. In conditiile in care si pe extern vedem ca pieteleeuropene au inceput sa se corecteze, mai ales in urma ultimelorstiri referitoare la Grecia, nu exclud sa vedem o perioada ceva maiprelungita de scaderi pe piata locala", a adaugat Ciudin.

Actiunile BRD au pierdut ieri 4%, in timp ce actiunile ErsteBank (EBS) s-au depreciat cu 2%.

Titlurile Petrom (SNP) au reusit sa inchida ziua in stagnare,dupa ce la un moment dat inregistrau o scadere de 5%.

O evolutie asemanatoare au consemnat si actiunile BiofarmBucuresti, care au revenit pe final, la o scadere de 0,9%.

Cele mai mari scaderi le-au consemnat ieri cateva actiuni culichiditate scazuta, respectiv Sinteza Oradea (STZ), cu un declinde 14,7% si Mecanica Ceahlau (MECF) si Ves Sighisoara (VESY), careau coborat cu 9,3% si respectiv 8,6%.

"Este greu de apreciat cum va evolua piata pe termen mediu silung. Depinde foarte mult de hotararile in urma AGA la SIF-uri,care influenteaza cel mai mult piata. Nici BRD si Petrom nu sunt deneglijat, unde vedem, de asemenea, o continuare a corectiilor, dupace n-au reusit sa sparga pragurile de rezistenta", a mai spusCiudin.

De urmarit astazi

  • Actiunile Bancii Transilvania (TLV) care anunta astazihotararile AGA, printre care majorarea capitalului social silistarea la Viena.
  • Titlurile Bancii Carpatica (BCC), care are in derulare omajorare de capital si ar putea fi preluata de OTP Bank.
  • Actiunile Albalact (ALBZ), care a anuntat o dublare aprofitului net in primul trimestru.
  • Titlurile Zimtub, unde actionarii au aprobat majorareacapitalului cu 17 mil. lei.
  • Actiunile TMK-Artrom Slatina (ART), care mizeaza pe o revenireputernica a afacerilor si profitului in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO