Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt precauţi după ce Guvernul i-a indus în eroare în 2010

Autor: Stefan Musgociu

08.12.2010, 23:48 18

Bursa a scăzut foarte uşor miercuri, cu 0,18%, pe o piaţădominată de tranzacţiile speciale cu acţiunile Bursei de ValoriBucureşti (BVB) şi cu titlurile BRD (BRD), care au dus lichiditateala cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate,respectiv la 31,1 milioane lei. Transferurile negociate cuacţiunile BVB şi BRD au asigurat, astfel, 72% din lichiditateaBursei.

"Cei care mizau în decembrie 2009 pe o revenire a economiei în2010 sunt mai reticenţi astăzi cu privire la creşterea economicădin 2011. Chiar dacă FMI vede creştere a PIB-ului pentru anulviitor, este destul de probabil ca Bursa să îşi revină doar înmomentul în care Institutul Naţional de Statistică va anunţa un PIBîn creştere", a declarat el.

Dărăbuţ a adăugat că dependenţa Bursei de mediul politic şi depercepţia asupra bunăstării economice a fost vizibilă cel mai clarspre sfârşitul anului trecut, când din cauza căderii Guvernuluiindicii bursieri au pierdut la începutul lunii decembrie aproape10% în doar câteva zile.

"Percepţia negativă privind viitorul economiei locale «s-atransformat» atunci brusc, odată cu formarea noului guvern, dar şipe fondul estimărilor de creştere economică ale autorităţilorlocale. Cred că optimismul guvernanţilor cu privire la bugetul pe2010 a fost o greşeală, care a avut repercusiuni şi pe piaţa decapital, unde aşteptările investitorilor au fost «înşelate»", a maispus analistul.

După primele zece minute ale şedinţei a fost realizată otranzacţie negociată cu 4,86% din acţiunile operatorului de piaţăde la Bucureşti, în valoare de 13,4 milioane lei (3,1 milioaneeuro).

Titlurile au fost cedate la preţul de 36 lei, în scădere cu1,1%. Tranzacţii speciale au fost realizate şi cu acţiunile BRD, laora 13:49, când au fost cedate titluri reprezentând 0,1% dincapitalul social al băncii, prin două transferuri. Cele douăpachete au fost tranzacţionate la 12,2 lei, preţ în creştere cu0,83%, astfel că valoarea operaţiunilor a fost de 8,8 milioane lei(puţin peste

2 milioane euro). La finalul şedinţei, pe piaţa principalăacţiunile băncii erau cotate la 12,2 lei şi aveau un rulaj de 1,5milioane lei.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece titluri, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 0,39%.

La preţuri în creştere uşoară, în medie cu 0,85%, au încheiatziua şi titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare(SIF).

Astfel, indicele extins al Bursei BET-XT, care sintetizeazăevoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a avansat cu 0,36%.

Analistul Tradeville Dragoş Dărăbuţ crede că majoritateainvestitorilor sunt reticenţi la previziunile privind evoluţiaeconomiei anul viitor, iar din acest motiv nu se încumetă să intrela tranzacţionare.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Paris avansa cu0,7%, în timp ce piaţa de la Frankfurt consemna un recul de 0,2%,iar bursa de la Londra era în stagnare. Majoritatea pieţelor dinEuropa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 0,7%, iarbursele din Bulgaria, Ungaria şi Croaţia avansau cu 0,3% şi,respectiv, cu 1,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO