Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt tentati sa isi marcheze profiturile la Bursa

Investitorii sunt tentati sa isi marcheze profiturile
19.08.2009, 18:38 15

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe scadere, dupa aprecierea usoara de marti, principalii indici de la Bucuresti inregistrand corectii de pana la 3,5% pe indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI.

Cele mai lichide zece companii din piata grupate sub indicele BET au coborat cu 2,5%, in timp ce sectorul energetic, redat de indicele BET-NG, a pierdut putin peste 3% fata de referinta.

Brokerii apreciaza ca in piata incepe sa se contureze o disponibilitate mai mare a investitorilor de a iesi la vanzare pentru a marca profiturile cumulate, pe fondul aprecierilor din ultima perioada. Cu toate acestea, riscul unor corectii de amploare vine tot de pe pietele internationale, unde indicele american S&P n-a reusit sa se mentina peste nivelul suport de 1.000 de puncte.

"Intr-adevar se vede o disponibilitate mai mare a investitorilor pentru vanzare in piata, fiind tentati sa iasa si sa marcheze profit, pe fondul cresterilor din ultima perioada. Sunt din ce in ce mai putini investitori dispusi sa astepte in piata, in conditiile in care si pietele internationale dau semne de neliniste. Piata locala va continua corelarea cu tendinta generala de pe pietele externe, amplitudinea scaderilor insa va fi mai mare la noi, decat pe extern", a apreciat Razvan Pasol, directorul executiv al societatii de intermediere Intercapital Invest.

La categoria societatilor de investitii financiare, titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare pierdere de 4,4% fata de referinta, urmate in top de scaderile SIF Muntenia (SIF4) de 3,8% si SIF Oltenia (SIF5) de 3,7%.

Societatile bancare au inregistrat si ele pierderi, de pana la 3% pe titlurile Bancii Transilvania (TLV), in timp ce actiunile BRD au coborat cu aproape 1% fata de referinta, la pretul de 11,1 lei/actiune.

"Deocamdata scaderile pe care atat piata locala, cat si pietele internationale le inregistreaza arata o ajustare a pietei. Daca scaderile continua este greu de apreciat un interval pentru o corectie. Piata ramane insa tentanta pentru investitorii de portofoliu, care doresc sa stea in piata pentru doi ani, poate chiar mai mult. Din pacate sunt putini investitori care intra pe termen lung in piata in aceasta perioada", a adaugat Pasol.

Scaderi considerabile s-au inregistrat si in sectorul energetic, cea mai mare corectie fiind consemnata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au coborat cu peste 4,2% fata de referinta. In top au urmat scaderile societatilor de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), care au coborat cu 3,7% si respectiv 2,3% fata de referinta.

Titlurile Petrom (SNP) au marcat cea mai mica scadere dintre companiile energetice, de aproape 2% fata de referinta.

 

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua corectia inceputa luni cu scaderi zilnice de peste 3%.
  • Evolutia companiilor petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), care inregistreaza pierderi in ciuda cresterii pretului la petrol.
  • Evolutia societatilor din sectorul farma Biofarm (BIO) si Antibiotice Iasi (ATB), care au revenit pe scadere, dupa doua saptamani de aprecieri considerabile.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care inregistreaza corectii semnificative de la inceputul saptamanii.
  • Reactia pietelor internationale la scaderea bursei americane sub nivelul suport de 1.000 de puncte pe indicele S&P 500. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO