Burse - Fonduri mutuale

Investitorii sunt tot mai plictisiţi, iar pe bursă nu se întâmplă nimic

Investitorii sunt tot mai plictisiţi, iar pe bursă nu se întâmplă nimic

Foto: MediafaxFoto

Autor: Stefan Musgociu

22.11.2012, 00:04 493
Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de ieri în stagnare, într-o piaţă unde apatia investitorilor pentru tranzacţionare a împins lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele trei săptă­mâni, de doar 8,1 mil. lei.

"Foarte puţini investitori au mai rămas aproape de bursă în aceste vremuri grele. Cei mai mulţi au cedat de-a lungul primăverii, verii, toamnei. Când lichiditatea scade atât de mult este foarte greu să aduci înapoi acei investitori. Acest lucru se poate face în timp, în luni de zile. Deocamdată se pare că mai sunt câţiva investitori mari, dar şi aceştia apar rar şi nu cred că vezi doi activi în piaţă în aceeaşi zi. Avem nevoie de un eveniment puternic, o listare, un program de privatizări coerent şi limitat în timp, sau de o rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro, ceva care să redea încrederea în piaţa de capital", a declarat Bogdan Ceucă, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Transilvania Capital.

El a adăugat că speculatorii s-au orientat spre produsele structurate deoarece aceste derivate înregistrează o volatilitate mai ridicată şi, totodată, oferă posibilităţi de câştig mai ridicate, deşi riscul este şi el mai mare.

Alt motiv care a dus la reorientarea spre produsele structurate a fost prezenţa unui furnizor de lichiditate pe aceste derivate, astfel că investitorii au totdeauna contraparte, atât la cumpărare, cât şi la vânzare.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO