Burse - Fonduri mutuale

Ionescu, BCR: Sa creasca lichiditatea si dupa aia vorbim de consolidare

Ionescu, BCR: Sa creasca lichiditatea si dupa aia vorbim de consolidare
10.06.2009, 19:10 25

Bursa a recuperat ieri pierderile inregistrate in sedinta de marti, cel mai mare avans din piata fiind consemnat de titlurile societatilor financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au urcat cu 5,3% fata de referinta, la nivelul de 18.300 de puncte. Primele zece cele mai lichide companii din piata au inregistrat o crestere de aproape 2,7% peste referinta, pana la nivelul de 3.600 de puncte.

In ciuda evolutiilor sustinute din ultima perioada, brokerii apreciaza ca nu se poate vorbi despre o consolidare propriu-zisa, atata timp cat numarul de conturi active se pastreaza in continuare scazut, valoarea pachetelor de tranzactionare nu este ridicata, iar lichiditatea pietei se mentine in jurul valorii de 5 mil. euro.
"Ca sa putem aprecia ca este vorba de o consolidare in piata, cred ca trebuie sa avem in vedere numarul de conturi active care sunt in piata, si evolutia acestora. In ultima perioada, acestea au crescut, insa nu suficient cat sa putem aprecia o consolidare. La fel se intampla si in cazul pachetelor de tranzactionare, incep sa fie ceva mai ridicate decat in trecut, dar inca nu creeaza suficient de mult impresia ca se intra la cumparare pe termen lung", a declarat Valerian Ionescu, directorul de tranzactionare din cadrul BCR Securities.
Cresterea la categoria SIF-uri a fost sustinuta in principal de aprecierea titlurilor SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu peste 7% fata de referinta, la pretul de 0,915 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Moldova (SIF2), de 6% si SIF Transilvania (SIF3), de 4,9%. Restul SIF-urilor au marcat cresteri medii de 4%.
Cresteri asemanatoare au inregistrat si actiunile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care au urcat cu 2,4% si respectiv 2,7%, in timp ce actiunile bancii austriece Erste Bank, cotata la categoria international, au marcat cea mai mare crestere din sector, de 2,8% fata de referinta, la pretul de 86,3 lei/titlu.
"Principalul motiv pentru care investitorii straini nu intra in piata este lichiditatea redusa a bursei locale. In ultimele sedinte am vazut tranzactii zilnice de 5 milioane de euro, iar la aceasta suma, investitorii straini nu sunt tentati sa intre la cumparare. Nu cred insa ca intrarea acestora in piata ar confirma o consolidare, dar in mod sigur ar fi un semnal pozitiv in piata. Ar confirma ca situatia economica locala este mai buna", a adaugat Ionescu.
Rulajul pietei s-a situat ieri la 28,2 mil. lei (6,7 mil. euro), pe un volum de tranzactionare care s-a ridicat la peste 73 de milioane de titluri.
Printre cele mai tranzactionate titluri din sedinta de ieri s-au numarat actiunile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), acestea inregistrand de asemena cresteri importante, de 3,6% si respectiv 3,9%.
Societatile de utilitati au inregistrat avansuri mai moderate, titlurile Transelectrica (TEL) urcand cu 3%, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu aproape 1%.
Evolutiile pozitive din sectorul energetic au urcat indicele de profil BET-NG cu 2,7% peste referinta, la nivelul de 526 de puncte.
Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau spre inchidere aprecieri mai mici fata de bursa de la Bucuresti, cel mai mare avans fiind consemnat de indicele german DAX, care urca cu 1,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO