Burse - Fonduri mutuale

Ionescu, BCR: Vara aduce scaderea volumelor si cresterea volatilitatii pe Bursa

Ionescu, BCR: Vara aduce scaderea volumelor si cresterea volatilitatii pe BVB
11.05.2009, 18:47 28

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri inca o corectie, ceva mai pronuntata de aceasta data, in special pe SIF-uri, care au pierdut 3,6% fata de referinta, indicele BET-FI coborand pana la nivelul de 18.600 de puncte. Primele zece cele mai lichide companii din piata au inregistrat o scadere de 1,4%, indicele BET fiind afectat in principal de corectiile din sectoarele bancar si de utilitati.

Brokerii apreciaza ca in perioada verii volumele de tranzactionare vor scadea, in timp ce volatilitatea pietei va varia chiar si intre 50% si 100% intr-o singura sedinta.
Variatiile pietei vor fi influentate in special de evolutiile pietelor externe, iar stirile negative de pe acestea se vor resimti si pe plan local.
"In urmatoarea perioada ma astept la un grad al volatilitatii extrem de ridicat. De asemenea cred ca volumele de tranzactionare vor scadea si va creste numarul ordinelor de vanzare. Nu cred insa ca exista riscul ca acest fenomen sa se generalizeze si sa conduca la o scadere semnificativa a pietei", a explicat Valerian Ionescu, directorul departamentului de tranzactionare al BCR.
In ultimele doua sedinte valoarea tranzactiilor a scazut la jumatate, ieri rulajul pietei ridicandu-se la 30 mil. lei (7,2 mil. euro), pe un volum care s-a situat la 65 de milioane de titluri. Tranzactiile cu obligatiuni au ridicat piata cu inca 11 mil. lei (2,6 mil. euro), fiind tranzactionate in principal obligatiuni ale Bancii Europene de Investitii.
Sectorul bancar de pe piata locala a inregistrat ieri scaderi de pana la 4,2%, pe titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC), in vreme ce actiunile bancii clujene Transilvania (TLV) au pierdut 3,6% fata de referinta, coborand foarte aproape de pragul de 1 leu/actiune.
Si titlurile BRD au inregistrat corectii in sedinta de ieri, pierzand 1,7% fata de pretul de referinta. Doar titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat cresteri, inchizand cu un avans de 4% fata de referinta.
"Nu cred ca vom asista la o consolidare a pietei in perioada urmatoare intrucat majoritatea cumparatorilor care au intrat in piata si au sustinut aprecierea puternica din ultimele doua luni au fost in principal investitori speculativi. Este posibil sa asitam la o iesire mai pronuntata a acestora din piata daca semnalele negative se accentueaza", a adaugat Ionescu.
La categoria societatilor financiare, cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut 5% fata de referinta. In top au urmat scaderile SIF Oltenia (SIF5), cu 4,2% si SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3), cu corectii de putin peste 3% fiecare. Cea mai redusa scadere din sedinta de ieri au marcat-o actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au coborat cu 2%, la pretul de 0,66 lei/titlu.
In sectorul energetic, corectiile au fost ceva mai temperate, indicele BET-NG, care reda evolutia principalelor companii de profil din piata, inregistrand o scadere de doar 0,4%. Scaderea a fost accentuata de pierderile societatilor de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), care au coborat cu 5,2% si respectiv 6,7%.
Companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de 3,5% si respectiv 5,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO