Burse - Fonduri mutuale

Istoria se repeta pe Bursa, cu speculatii pe pragul SIF-urilor

Istoria se repeta pe Bursa, cu speculatii pe pragul SIF-urilor
25.06.2009, 00:00 28

Sedinta bursiera de ieri a fost dominata de tranzactiile pe SIF-uri, indicele de profil BET-FI inregistrand un avans de 11,2% fata de referinta, urcand astfel la nivelul de 17.400 de puncte.

Restul indicilor au consemnat evolutii modeste, de 1% pe indicele energetic BET-NG si de 1,7% pe indicele BET al celor mai lichide zece companii din piata. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat si ieri aproape de nivelul de 7 mil. euro, brokerii fiind de parere ca o crestere a lichiditatii pietei este un semnal pozitiv si ar putea atrage mai multi investitori straini pe bursa locala. Cu toate acestea, ei apreciaza ca rulajul pietei a fost sustinut aproape in totalitate de tranzactiile pe SIF-uri, piata marcand o evolutie in reluare, cu tranzactii speculative pe societatile financiare, in urma initiativei legislative de eliminare a pragului de detinere.
"Evenimentul de azi (ieri - n.a.) nu este o noutate. Am mai vazut tentative de eliminare a pragului de detinere la SIF-uri si la fel ca si atunci, vedem tranzactii speculative pe aceste titluri. In cazul unei decizii favorabile ma astept ca pe termen scurt indicele BET-FI sa depaseasca pragul de 20.000 de puncte si sa vedem o crestere a numarului de investitori straini in piata", a declarat Rares Nilas, directorul executiv al societatii de brokeraj BT Securities.
La categoria societatilor financiare, cel mai mare avans din piata a fost inregistrat de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu 12,1% fata de referinta, urmate indeaproape de aprecierea actiunilor SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 12% fata de referinta. Restul societatilor financiare au inregistrat cresteri de peste 10%, cel mai mic avans, de 9,5%, fiind consemnat de actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat la pretul de 0,635 lei/titlu.
"Conducerile SIF-urilor s-au folosit abuziv de acest prag pentru a ramane in functie, iar corectiile inregistrate de societatile financiare au penalizat acest abuz. Sa nu mai vorbim despre investitorii straini, care nu reusesc sa inteleaga cum functioneaza acest prag. Ei sunt obisnuiti in lipsa performantei, ca aceia aflati la conducerea unei societati de investitii sa fie schimbati", a adaugat Nilas.
De aceeasi parere este si Octavian Dragolea, directorul sucursalei IFB Finwest din Capitala, care crede ca o decizie favorabila in privinta eliminarii pragului ar creste lichiditatea pietei, iar mai departe ar atrage investitorii straini in piata. Cu toate acestea apreciaza ca decizia investitorilor straini de a intra pe piata romaneasca va fi influentata de modul in care evolueaza pietele internationale mai mult decat de decizia de eliminare a pragului.
"Investitorii straini sunt in continuare sfatuiti sa stea deoparte de pietele emergente si exista mult conservatorism pe piata, mai ales in astfel de momente", a explicat Dragolea.
In sectorul bancar, titlurile BRD au marcat cel mai mare avans, de 3,5%, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu aproape 1% fata de referinta, la pretul de 1,15 lei/actiune.
Cresteri asemanatoare s-au inregistrat si in sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) marcand cel mai mare avans, de 2,2% fata de referinta. Actiunile Petrom (SNP) au consemnat un avans de 1,8%, in vreme ce cele ale societatii nationale de transport de gaze, Transgaz (TGN), au marcat o crestere de 0,3% fata de referinta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO