Burse - Fonduri mutuale

Jucatorii pe SIF-uri, tot mai insensibili la prag

12.10.2004, 00:00 18

Investitorii nu au reactionat in mod deosebit la hotararea CNVM de a obliga SIF - urile sa puna pe ordinea de zi a Adunarilor Generale dezbaterea poblemei referitoare la cota maxima de detinere.
Piata deja s-a obisnuit cu discutiile acestea asupra pragului de detinere de la SIF - uri, o reactie poate mai puternica din partea investitorilor putand sa vina daca consiliile de administratie ale SIF ar fi propus din proprie initiativa o dezbatere a acestei probleme. Importanta insa ramane, asa cum au observat anumiti analisti, chestiunea referitoare la cvorumul necesar pentru adoptarea unei hotarari in cadrul AGEA,  limitarile impuse pentru validitatea hotararilor AGEA facand, cel mai probabil, imposibila in aceste conditii, luarea oricarei hotarari si validarea ei in mod legal.
Brokerii spun ca mai important in evolutia SIF - urilor in perioda urmatoare vor fi rezultatele financiare raportate de aceste companii la 9 luni. "SIF - urile vor avea un reviriment mai ales pe seama raportarilor financiare la 9 luni, cel putin in cazul SIF Transilvania si Banat - Crisana, fiind clar ca vor raporta profituri in crestere  urma vanzarilor importante de saptamana trecuta". a declarat Marcel Murgoci, director de operatiuni in cadrul societatii de brokeraj Estinvest. SIF Transilvania si-a lichiditat participatia de la Rompetrol Rafinare, la sfarsitul anului, societatea fiind posibil sa inregistreze un profit in jurul a 1.700 lei/actiune. Un profit in crestere, cel putin la 9 luni, va raporta probabil si SIF Banat - Crisana in urma vanzarii unui pachet de 0,08% din actiunile BRD.
Actiunile SIF Transilvania au fost singurele dintre SIF - uri care au inregistrat o apreciere ieri, titlurile castigand la inchidere 2,8%. Ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 9.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 4,1 miliarde de lei. Indicele BET -FI a urcat ieri cu 0,5%, valorile celorlati doi indici fiind in scadere comparativ cu situatia de vineri.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu un rulaj de 19,5 miliarde de lei. Imediat dupa deschidere, cotatia Petromidia a urcat pana la 690 lei/actiune, dar apoi, pretul a intrat pe un trend descendent, cotatia la inchidere fiind de 635 lei/actiune, cu 2% mai redusa fata de cea de vineri. Brokerii avanseaza si un posibil scenariu legat de evolutia Petromidia din ultima perioada, cu mentiunea ca aceasta este o simpla ipoteza. "Un posibil scenariu este faptul ca pana cand SIF Transilvania nu a vandut, pretul sa fi fost tinut jos sau la un nivel de echilibru, cu intentia ca vanzatorul sa nu ceara un pret mai mare. Vineri, cand au inceput sa se faca acele deal-uri, cursul a inceput sa creasca, dar mai probabil este faptul ca investitorii au reactionat in acest mod datorita increderii pe care o au in cumparator", a spus Murgoci. Pe langa aceasta posibila  incredere a investitorilor in cumparator, care deriva din increderea pe care acest o are in potentialul de crestere al actiunilor Petromidia, un interes mai crescut al investitorilor aeste titluri este posibil sa se datoreze si faptului ca o data cu acea vanzare, nu mai exista presiunea ca SIF sa fi vandut actiunile in piata, care sa fi condus la o noua scadere pret.



Piata RASDAQ
Ieri s-au raportat tranzactiile din cadrul ofertei publice de vanzare lansata pentru vanzarea a 9,9% din actiunile Zarea. Tranzactiile au insumat 20,8 miliarde de lei.
Ofertantul, reprezentat de persoana fizica Mihaela Buzatu, a vandut toate actiunile Zarea pe care a dorit sa le vanda. La inceputul anului, Zarea a facut obiectul unei lupte aprige de preluare, intre ofertantii de atunci fiind si Buzatu. In final, societatea Karom Drinks a reusit sa achizitioneze pachetul de 40% de la fostul APAPS. Ulterior, Karom a mai vandut din actiuni, in prezent fiind raportata cu o participatie de 38,5% in cadrul Zarea. Buzatu a cerut un pret de 12.760 lei/actiune pe actiunile detinute la Zarea, de peste doua ori mai ridicat fata de cel platit de Karom la inceputul anului. Tranzactiile din cadrul ofertei de vanzare s-au facut la pretul cerut de ofertant. Pe piata, inainte de inchiderea ofertei, o actiune Zarea era cotata sub 4.000 lei.
In cadrul tranzactiilor comune, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile companiei Cocor Bucuresti, cu transferuri de 1,9 miliarde de lei. Pachetul de actiuni Cocor tranzactionat pe parcursul sedintei reprezinta 0,3% din capitalul social al companiei. Inchiderea s-a facut la pretul de 1.700.000 lei/actiune, in crestere cu 14% fata de cotatia precedenta. Principalul actionar al companiei este SIF Muntenia, care detine 18,8% din actiuni. Pachete de peste 10% mai detin doi investitori persoane fizice, dar si fondul de investitii Broadhurst raportata cu o participatie de 11,4%.
Cotatia actiunilor Argus nu a coborat sub pretul maxim de 31.500 lei/actiune din sedinta precedenta, ieri cursul urcand pana la un maxim de 31.900 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 31.700 lei/actiune, determinand o apreciere de 0,6% pentru aceste titluri. Lichiditatea actiunilor a fost cu mult scazuta fata de ultima sedinta a saptamanii trecute, ieri operatiunile derulate cu aceste actiuni insumand 583 milioane de lei.
O lichiditate in crestere au avut actiunile producatorului de placi din material plastic Napochim Cluj - Napoca. Ieri s-au transferat in total 0,4% din actiunile Napochim, inchiderea facandu-se la pretul minim al sedintei de 2.350 lei/actiune. Pe fondul unor tranzactii de 543 milioane de lei, actiunile Napochim au castigat 2,1%. Actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor, cu o detinere de 51,1% din actiuni.
La Categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale operatorului portuar Socep Constanta. Transferurile au totalizat 363 milioane de lei, ultimul pret fiind de 2.020 lei/actiune, in scadere usoara fata de sedinta de vineri.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO