Burse - Fonduri mutuale

Kazahii au imprumutat cu 400 mil. dolari Petromidia dupa ce au preluat integral Rompetrol

Kazahii au adus 400 mil. dolari la Petromidia dupa ce au preluat integral Rompetrol
22.09.2009, 17:40 21

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), compania care opereazarafinaria Petromidia, a imprumutat in august 400 mil. dolari de laactionarul majoritar, grupul Rompetrol, controlat de catreKazMunaiGaz, compania petroliera de stat din Kazahstan, potrivitunui raport publicat ieri pe Bursa.

Aceasta este cea mai mare finantare pe care kazahii o oferaprincipalei companii pe care o detin in Romania de la preluareapachetului majoritar de 75% din actiunile grupului Rompetrol, inseptembrie 2007. In iulie 2009, kazahii au cumparat de la omul deafaceri Dinu Patriciu si restul de 25% din actiuni, preluandintegral grupul Rompetrol.

Imprumutul contractat de Rompetrol Rafinare de la actionarulmajoritar are o durata de un an, astfel ca ar urma sa fie rambursatin august 2010.

Tot anul viitor, in septembrie, Rompetrol Rafinare trebuie sarascumpere obligatiunile in valoare de 600 mil. dolari emise in2004 in favoarea statului roman, in contul datoriilor istorice.

Rompetrol Rafinare a mai imprumutat 184 mil. dolari de laactionarul majoritar la sfarsitul anului trecut.

Petromidia avea nevoie de banii kazahilor

Rompetrol Rafinare s-a confruntat cu dificultati din ce in cemai mari in ultimii ani, pe fondul deteriorarii mediuluimacroeconomic si al scaderii marjelor pe segmentul de rafinare, darsi din cauza datoriilor tot mai mari, care au generat pierderifinanciare. In ultimii doi ani si jumatate datoriile RompetrolRafinare s-au dublat, de la 1,6 mld. lei la finele lui 2006 la 3,22mld. lei la sfarsitul primului semestru al acestui an, in timp cepierderile acumulate in acest interval s-au ridicat la 1,04 mld.lei, potrivit situatiilor financiare individuale publicate peBursa.

Pana la acest moment, sprijinul financiar pe care kazahii l-auoferit grupului Rompetrol si, implicit, Rompetrol Rafinare a fostnesemnificativ, ceea ce a determinat agentiile de rating Fitch siStandard&Poor's sa reduca ratingul grupului in luna iunie. Dupafinantarea oferita de kazahi in august, agentia Standard&Poor'sa revenit si a imbunatatit ratingul grupului Rompetrol de la B la Bplus cu perspectiva stabila. Potrivit analistilor S&P,perspectiva stabila reflecta opinia ca pozitia Rompetrol inprivinta lichiditatilor s-a imbunatatit puternic, precum siasteptarile ca KMG va continua sa sprijine divizia din Romania.

Conflict cu minoritarii

Principala problema a kazahilor la Rompetrol Rafinare ramane inacest moment oferta publica de preluare pe care sunt obligati sa olanseze pana la mijlocul lunii octombrie.

CNVM a cerut grupului Rompetrol sa realizeze o evaluareindependenta a Rompetrol Rafinare, pe baza standardelorinternationale de evaluare si sa publice pretul platit deKazMunaiGaz lui Dinu Patriciu in cele doua tranzactii prin care apreluat controlul grupului.

Pretul din oferta ar putea determina unul dintre cele mai mariscandaluri de pe Bursa, in conditiile in care actionarii minoritaricer un pret cat mai mare, mai ales in conditiile in care ofertavine la doi ani dupa ce KazMunaiGaz a preluat Rompetrol, iar inacest interval pretul actiunilor RRC s-a injumatatit.

Pe de alta parte, un grup de actionari care detin peste 5% dinRompetrol Rafinare a solicitat convocarea unei adunari generale aactionarilor pentru alegerea membrilor consiliului de administratiepe baza votului cumulativ. Pana in prezent, actionarul majoritar,care detine 75% din actiuni, a avut toate locurile in CA. Deasemenea, minoritarii cer si auditarea tranzactiilor dintreRompetrol Rafinare si celelalte companii din grup.

Actiunile Rompetrol Rafinare au crescut ieri cu 4,6%, la 0,0591lei, capitalizarea companiei fiind de 292 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO