Burse - Fonduri mutuale

Kazahii de la Rompetrol despre datoria de 600 mil. $ catre stat: Pana una alta sa vedem guvernul. Cum comentati?

Kazahii de la Rompetrol despre datoria de 600 mil. $ catre stat: Pana una alta sa vedem guvernul

De la stanga la dreapta: Gheorghe Musat, senior partner in cadrul Musat & Asociatii; Ierjan Orinbassarov, director al diviziei de dezvoltare corporativa a grupului Rompetrol; Dmitri Grigoriev, director financiar al grupului Rompetrol; Sorin Blaga - director de marketing si comunicare al grupului Rompetrol

22.12.2009, 23:30 49

KazMunaiGaz, compania kazaha de stat care controleaza inproportie de 100% Rompetrol, spune ca va investi anul viitor 240 demilioane de dolari in grupul petrolier, bani care se adauga celor1,8 mld. dolari pe care kazahii i-au adus incepand cu 2007,momentul in care si-au facut intrarea in actionariatul grupuluifondat de Dinu Patriciu.
Doar in 2009, kazahii spun ca au adus 1,1 miliarde de dolari inRompetrol pentru a asigura capital de lucru si pentru a rambursacreditele ajunse la scadenta.
Dupa ani intregi de extindere agresiva a Rompetrol, kazahii spun caeste momentul ca dezvoltarea grupului sa se faca mai pragmatic,dupa ce doar anul acesta au taiat din costuri 100 de milioane dedolari.
"Inainte Rompetrol crestea foarte repede. Acum incercam sa aducemun mod mai pragmatic de dezvoltare. Tot ce merge bine va fidezvoltat, iar daca nu merge, ne vom opri. Vom fi mai putinagresivi. Rompetrol este ca un copil bine crescut, dar preacheltuitor cu prietenii", a spus Dmitri Grigoriev, directorulfinanciar (CFO) al grupului.
Potrivit acestuia, planul de restructurare al Rompetrol vacontinua, dar cei 9.600 de angajati nu vor fi afectati.
"Am taiat pana acum 100 de milioane de dolari din costuri. Vomrenunta la afacerile foarte mici, dar vom pastra oamenii", a maispus CFO-ul Rompetrol.

Focus pe retail
Noii proprietari ai Rompetrol spun ca se vor concentra peextinderea retelei de benzinarii a companiei pe pietele in caregrupul activeaza, dar nu a dat detalii privind planurile pe termenlung. In ceea ce priveste rafinaria Petromidia, activul in jurulcaruia a fost construit grupul Rompetrol, procesul de extindere alcapacitatii de rafinare cu 25%, pana la 5 milioane de tone, inperioada 2010-2011 merge inainte, desi s-a inregistrat deja un anintarziere fata de termenul anuntat initial.
Asta in conditiile in care cea mai mare companie petroliera locala,Petrom Bucuresti (SNP), controlata de grupul austriac OMV, aanuntat ca va reduce capacitatea rafinariei Petrobrazi si vainchide rafinaria Arpechim, considerand ca actualele capacitati derafinare sunt prea mari in comparatie cu cererea locala.
Kazahii sunt insa interesati sa produca si pentru alte piete,Petromidia fiind singura lor rafinarie din regiune, spre deosebirede OMV, care dispune de capacitati de rafinare si in Austria.
"Ne intereseaza sa intram pe piete precum Turcia sau Ucraina cubrandul Rompetrol", a mai precizat Grigoriev.
Pentru anul acesta, kazahii estimeaza afaceri de circa 7 miliardede dolari pentru Rompetrol, in usoara crestere comparativ cunivelul de 6,9 miliarde de dolari raportat anul trecut. Rompetroleste prezent in 12 tari.

Ofertele de preluare pentru RRC si PTR suntgata
In ceea ce priveste ofertele publice de preluare obligatorie pecare grupul Rompetrol si actionarul sau majoritar KazMunaiGaztrebuie sa le lanseze la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol WellServices (PTR), kazahii spun ca ofertele sunt gata, dar ca acesteatrebuie sa primeasca avizul Comisiei Nationale de Valori Mobiliare(CNVM).
"Speram ca oferta va fi lansata cat mai curand posibil. Amprezentat ambele contracte de cumparare pentru Rompetrol(KazMunaiGaz a cumparat Rompetrol in doua transe, una in 2007 siuna in 2009 - n.r.) la CNVM si desi erau anumite clauze deconfidentialitate, nu avem nicio problema sa dam toateinformatiile. Totusi, nu vrem ca anumite aspecte sa ajunga lapublic. Noi suntem pregatiti sa lansam chiar maine oferta", a maiprecizat Grigoriev.
Reprezentantul Rompetrol nu a dat indicii referitoare la pretul lacare se va face oferta, dar a precizat ca aceasta nu va fi multdiferita fata de cea realizata in primul raport de evaluare respinsde CNVM. Grigoriev nu a dorit sa precizeze nici modul in care se vaface evaluarea in scopul realizarii ofertelor de preluare.
Rompetrol a ales un nou evaluator, KPMG, sa-i realizeze evaluarilepentru cele doua oferte, dupa ce CNVM a respins in noiembrieevaluarile initiale, realizate de o firma contestata de investitoriin urma unei evaluari controversate realizata la delistarea firmeiIstru Braila.
Reprezentantii Rompetrol considera ca pretul din ofertele depreluare ale RRC si PTR trebuie sa tina cont de metodele prevazutede lege, precum rapoartele de evaluare depuse, si nu alteinterpretari, cum ar fi obligatiunile convertibile. Un grup deactionari minoritari ai RRC, din care face parte si senatorul UDMRAttila Verestoy, a anuntat ca va depune plangeri la ComisiaEuropeana pentru a cere sanctionarea incalcarii reglementarilorcomunitare in cazul ofertelor publice pe care KazMunaiGaz siRompetrol trebuie sa le lanseze. Minoritarii sustin ca oferta depreluare pentru 25% din RRC ar trebui sa se ridice la circa 150mil. euro, in conditiile in care toata compania este evaluata inprezent pe Bursa la 300 mil. euro.

Rascumpararea obligatiunilor va fi decisa laanul
In legatura cu subiectul rascumpararii obligatiunilor convertibileemise de Rompetrol Rafinare in 2003 in contul unei datorii de 603milioane de dolari, kazahii au fost la fel de rezervati.
"Pana una alta, trebuie sa se faca un guvern. Vom vedea in 2010 cumse va rezolva aceasta problema", a spus Grigoriev.
Obligatiunile emise in 2003 au o maturitate de sapte ani, kazahiifiind obligati sa le rascumpere, in caz contrar statul roman urmandsa reintre in actionariatul Rompetrol Rafinare. Operatiunea estefacuta doar intre statul roman si KazMunaiGaz si nicio alta partenu poate interveni in acest proces.
Kazahii estimeaza ca dobanzile totale platite statului pentruobligatiuni din 2003 pana in 2010 se ridica la 250 mil. dolari. Pede alta parte, daca Rompetrol nu rascumpara actiunile, statul arputea deveni actionar majoritar la Rompetrol Rafinare.

Estimari prudente pentru 2010
Oficialii Rompetrol spun ca se asteapta la o revenire a consumuluide carburanti pentru 2010, in conditiile in care estimeaza ca anulacesta la nivel de piata s-a consumat cu 5-7% mai putin carburantcomparativ cu anul trecut.
"In prima parte a a anului, ne-am confruntat cu scaderi de 10-15%mai ales pe fondul problemelor companiilor din transporturi. Circaun sfert din companiile de profil au avut probleme, multe dintreacestea fiind fortate sa se inchida. Pentru anul viitor, estimarilesunt mai optimiste, desi in prima parte a anului ar putea apareadin nou probleme mai ales din cauza reducerii consumului provenitdin sectorul de stat", mai spune reprezentantul Rompetrol.
Potrivit acestuia, barilul de petrol se va incadra intr-un intervalde valoare de 70-90 de dolari pe baril.
El a adaugat ca grupul va dezvolta cel mai mult partea dedistributie a carburantilor, mai degraba decat cea de rafinare, iarin statele riverane Marii Negre grupul va investi in dezvoltarearetelei de distributie.
KazMunaiGaz a intrat in actionariatul Rompetrol in vara anului2007, cand a cumparat un pachet de 75% din actiuni intr-otranzactie de 1,6 miliarde de dolari.
Doi ani mai tarziu, kazahii cumpara de la Dinu Patriciu si restulde 25% din actiunile Rompetrol, valoarea tranzactiei fiind de 100de milioane de dolari.
Rompetrol reprezinta pentru KazMunaiGaz, o companie foarte bogatain resurse, primul pas major in ceea ce priveste piata europeana,devenind dupa aceasta tranzactie al doilea mare jucator de pe piatapetroliera din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels