Burse - Fonduri mutuale

KazMunaiGaz schimba auditorul Rompetrol Rafinare

07.12.2008, 19:05 29

Rompetrol Rafinare (RRC), compania grupului Rompetrol care opereaza rafinaria Petromidia, intentioneaza sa renunte la serviciile companiei de audit Deloitte, urmand sa incheie un contract de audit cu Ernst & Young Assurance Services, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Decizia de schimbare a auditorului vizeaza alinierea la politica financiara si de audit a actionarului majoritar al grupului Rompetrol, compania kazaha KazMunaiGaz, care lucreaza cu grupul Ernst & Young. Actionarii Rompetrol Rafinare au fost convocati pentru data de 15 ianuarie pentru a discuta schimbarea auditorului.
Rompetrol Rafinare lucreaza cu Deloitte de aproape opt ani, colaborarea incepand dupa ce rafinaria Petromidia a fost preluata de grupul Rompetrol in 2000. Compania de audit a participat in aceasta perioada la evenimente importante alaturi de Rompetrol Rafinare, cum ar fi listarea companiei la Bursa in 2004 si vanzarea grupului Rompetrol catre KazMunaiGaz in 2007.
Rompetrol Rafinare este compania care a avut in ultimii ani cele mai mari diferente intre rezultatele preliminare neauditate si cele finale auditate publicate la sfarsitul anului. In 2007, de exemplu, Rompetrol Rafinare a raportat pierderi preliminare individuale de 219,5 mil. lei (65,7 mil. euro), iar dupa auditare pierderile au crescut la 314,3 mil. lei (94,1 mil. euro). Si in 2006 au existat diferente, rezultatul raportat initial, o pierdere de 77,89 mil. lei, devenind dupa audit o pierdere mai mica, de 45,95 mil. lei.
In primele noua luni ale acestui an, Rompetrol Rafinare a raportat pierderi neauditate de 207,78 mil. lei (57 mil. euro), la o cifra de afaceri de 6,86 mld. lei (1,88 mld. euro). Rompetrol Rafinare se numara astfel printre cei mai mari clienti locali ai Deloitte din punctul de vedere al cifrei de afaceri. Deloitte a realizat in ultimii ani auditul si pentru Petrom, cea mai mare companie romaneasca.
Actiunile RRC au inchis vineri la pretul de 0,0175 lei/actiune, aproape de minimul celor patru ani si jumatate de cand compania este listata la Bursa. Capitalizarea companiei este de 95,8 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO