Burse - Fonduri mutuale

La Bursa, impozitul se plateste "dupa ureche"

22.01.2007, 18:36 24

Impozitul pe castigurile de capital trebuie platite la castigul brut sau la cel net? Se pot deduce pierderile de pe contractele financiare derivate? Pana cand trebuie platite impozitele?
Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care brokerii si investitorii de la Bursa nu au reusit sa gaseasca un raspuns clar in multitudinea de acte normative care reglementeaza impozitarea pe piata de capital, iar fiecare dintre ei a inceput sa declare castigurile si sa plateasca asa cum crede de cuviinta.
Aceasta in conditiile in care una dintre variantele vehiculate pe piata este ca impozitul pe castigurile de pe piata de capital trebuie platite pana pe 25 ianuarie, adica in urmatoarele trei zile, fapt despre care majoritatea brokerilor si-au informat deja clientii, iar acestia au inceput sa vireze bani la buget. Pe de alta parte, exista si pareri ca din lege reiese ca investitorii mai pot astepta cateva luni cu plata impozitelor.
ZF nu a reusit sa obtina la finalul saptamanii trecute un raspuns de la ANAF privind obligatiile care revin celor care au tranzactionat pe Bursa anul trecut.
"Noi am detaliat intr-un document modalitatea de plata a impozitelor care reiese din lege si am trimis-o la Finante sa ne spuna daca este corect, insa nu am primit niciun raspuns", spune Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.
"Pentru 2007, acest articol (cel care prevedea anul trecut data de 25 ianuarie ca limita pentru plata impozitului - n. red.) nu prevede niciun termen de plata pe 25 ianuarie, regularizarea facandu-se prin declaratia anuala de venit, declaratie ce trebuie depusa pana la data de 15 mai. In aceasta declaratie se inscrie venitul net obtinut din vanzarea titlurilor mai vechi de un an. Impozitul se calculeaza de catre Fisc, care trimite decizia de impunere la fiecare contribuabil", spune Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate la societatea de avocati Biris Goran. El a precizat ca, desi anul trecut legea prevedea ca termen 25 ianuarie, legistatia valabila in prezent nu mai contine acest termen.
Pe de alta parte, pentru multi brokeri si investitori nu este clar daca trebuie sa declare si sa plateasca impozitul pe castigul net obtinut anul trecut (prin deducerea pierderilor) sau sa declare si sa plateasca impozitul de 16% pe suma castigurilor obtinute, urmand ca deducerea pierderilor sa se faca la o data ulterioara, iar investitorul sa recupereze inapoi de la stat o parte din banii platiti cand se va face regularizarea.
"Se bate cap in cap codul de lege cu ordonanta emisa la inceputul anului. In aceste conditii investitorii completeaza fisele de venit dupa cum ii taie capul. Curentul de opinie in firma este de 70% pentru declararea veniturilor brute si 30% pentru cea a veniturilor nete", spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
"Un principiu uzual este ca regularizarea impozitului presupune o decizie de impunere, dar aceasta nu se poate face pana pe 25 ianuarie. Cu toate acestea, este absurda situatia ca investitorii sa crediteze statul pe cinci sau mai multe luni", spune el. Cei mai multi dintre brokeri se limiteaza in prezent sa elibereze clientilor calculul castigurilor pe anul trecut fara a le spune explicit cum trebuie sa procedeze, pentru ca nici ei nu au inteles prea bine si se tem sa nu ii indrume gresit.
Confuzia este amplificata si de formularul 226 pe care investitorii trebuie sa il depuna la Fisc. Pe acesta ei trebuie sa declare "castigul", ceea ce pe formularele primite de la brokeri echivaleaza cu suma castigurilor din tranzactiile in care s-a inregistrat profit, si nu "castigul net", care ar reprezenta suma castigurilor minus suma pierderilor. Impozitul datorat statului se calculeaza in formularul 226 in casuta imediat urmatoare, prin aplicarea cotei de 16% asupra sumei declarate drept "castig".
O alta problema la care multi brokeri nu stiu ce sa spuna clientilor este daca pierderile inregistrate de investitori din tranzactionarea produselor financiare derivate se pot deduce din castigurile pe care investitorii le realizeaza din tranzactiile cu actiuni. O parte a investitorilor isi gestioneaza riscul implicat de investitii tranzactionand si actiuni si produse financiare derivate, astfel ca ce castiga pe actiuni pierd pe derivate, sau invers. Nededucerea pierderilor inregistrate din tranzactiile cu instrumente financiare derivate din castigurile cu actiuni ar insemna aplicarea unei cote de impozitare mai mari de 16% pe castigul net inregistrat de investitor in cadrul strategiilor de tranzactionare pe care le-a aplicat pe parcursul anului trecut. Modul de impozitare a castigurilor de pe piata de capital a creat confuzie intre investitori aproape de fiecare data cand a fost luat in discutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO