Burse - Fonduri mutuale

La ce pret ar putea debuta actiunile Bursei?

01.06.2010, 23:02 43

Cele mai recente oferte de vanzare sau cumparare de actiuni aleBursei de Valori (BVB), postate pe site-ul propriu, indica preturicuprinse intre 30 si 45 de lei ale actiunilor BVB, care evalueazacompania intre 55 si 83 de milioane de euro.

Firma NHL Advisory a postat chiar ieri un anunt privind vanzareaa 430 de actiuni BVB, cerand un pret de 38 lei/actiune, careevalueaza operatorul de piata la 70 mil. euro. Aceasta este cea maibuna oferta de vanzare existenta in prezent, fiind valabila pana pe4 iunie.

De cealalta parte, cel mai mare pret oferit pentru achizitia deactiuni BVB este de 36 lei/actiune.

La momentul adunarii generale a actionarilor (AGA) din februaries-au realizat tranzactii cu actiuni BVB si la preturi de sub 30lei/actiune, insa intre timp cotatiile au mai urcat, pe fondulapropierii momentului listarii si a publicarii de catre BVB arezultatelor financiare si a proiectiilor pentru acest an.

Potrivit analistilor firmei de intermediere Intercapital Invest,operatorii bursieri care sunt deja listati se tranzactioneaza la unmultiplu mediu de profit (PER) de circa 18,5, care ar evalua Bursala 37 mil. euro, pe baza profitului de anul trecut. Pe de altaparte, Intercapital spune ca marjele de profit ale BVB sunt usormai mari decat la nivelul altor burse listate. Intercapital Investa intermediat listarea BVB pe propria platforma.

Caracterul de piata emergenta face ca multiplii BVB sa fie usormai mari decat in cazul unor piete mature, la fel cum multipliicompaniilor romanesti listate sunt mai mari decat ai altor companiisimilare de pe piete dezvoltate. De exemplu, Bursa din Sibiu, cares-a listat pe piata proprie in ianuarie, este evaluata la aproape10 mil. euro, adica de 30 de ori profitul net din 2009. Aplicand unmultiplu similar, capitalizarea BVB ar fi de circa 60 mil.euro.

Nivelul mediu al multiplicatorului valorii contabile in cazulburselor listate este de 4,17 si ar evalua Bursa de la Bucuresti laaproape 90 mil. euro.

BVB a avut anul trecut afaceri de 2,9 mil. euro si un profit de2 mil. euro, insa cea mai mare parte a profitului a provenit dindobanzile incasate pentru depozitele de peste 15 mil. euro pe carele detine.

Pentru acest an, Bursa si-a bugetat o scadere a profitului, darestimeaza ca rezultatul operational va fi mai bun decat anul trecutdatorita valorii mai mari a tranzactiilor derulate pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO