Burse - Fonduri mutuale

Liber la tranzactiile cu eurobonduri

14.01.2009, 17:35 31

Investitorii romani pot sa tranzactioneze euroobligatiuni si pe pietele de capital internationale, dupa ce Depozitarul Central (DC) a stabilit o conexiune directa intre sistemul propriu de decontare-compensare (RoClear) si institutia similara din Luxemburg, Clearstream Banking.

"Asteptarile noastre legate de acest nou serviciu pus la dispozitie de catre Depozitarul Central vizeaza o crestere a activitatii operatiunilor transfrontaliere, concomitent cu incurajarea listarii si tranzactionarii eurobondurilor la Bursa de Valori Bucuresti", a declarat directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu.
Ea a mentionat ca participantii la sistemul de compensare-decontare si registru al Depozitarului vor putea folosi pentru decontarea tranzactiilor cu eurooobligatiuni aceeasi legatura pe care o utilizeaza pentru decontarea operatiunilor efectuate la BVB. "Participantii vor beneficia de o grila de comisionare adecvata, negociata in numele lor cu Clearstream Banking Luxemburg de catre Depozitarul Central", a mai spus Tanasoiu.
Potrivit anuntului, comisionul perceput pentru tranzactionarea euroobligatiunilor este mai mic decat cel stabilit de catre alte institutii similare din Europa.
Depozitarul Central realizeaza atat operatiunile de depozitare, registru pentru emitentii de valori mobiliare, cat si pe cele de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare. Supravegherea institutiei este realizata de catre CNVM, responsabilitate impartita cu BNR in cazul operatiunilor de compensare-decontare.
Depozitarul Central are un capital social de 21,7 milioane lei, iar BVB este cel mai mare actionar al institutiei, controland 57% din capital.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO