Burse - Fonduri mutuale

Lulache da iar termene privind listarea Fondului Proprietatea

Lulache da iar termene privind listarea Fondului Proprietatea

Daniela Lulache, director general al Fondului Proprietatea: Listarea Fondului anul acesta este teoretic posibila fara administrator extern prin inregistrarea fondului la CNVM ca fond autoadministrat.

23.04.2009, 00:00 29

In vara anului trecut, actionarilor Fondului Proprietatea le-au fost prezentate calendarul privind procedurile de selectie a unui administrator si cel privind listarea. Cu precizarea ca listarea Fondului Proprietatea (FP) se va face numai dupa selectia administratorului de fond. Intarzierile suferite de procesul de selectie a administratorului s-au transferat asupra procedurii de listare, punand sub semnul intrebarii listarea Fondului in 2009.
"Listarea Fondului anul acesta este teoretic posibila fara administrator extern prin inregistrarea fondului la CNVM ca fond autoadministrat. Acest lucru ar presupune costuri mari de extindere a capacitatii administrative in concordanta cu legislatia pietei de capital", a spus directorul general al FP.
Pentru administrarea activelor de 11 mld. lei ale Fondului Proprietatea s-au inscris sapte firme internationale de asset management (Morgan Stanley, Julius Baer, ING Invest Management, AVIVA Global Services, BlackRock, FINAG Holding GmbH si Franklin Templeton Investments si consortiul Credit Suisse & OTP.
In prezent, prima din cele trei etape ale procedurii de selectie este suspendata pana pe 29 aprilie, celor opt ofertanti fiindu-le solicitate clarificari suplimentare privind documentatia depusa la inceputul acestui an.
Decizia privind listarea Fondului si daca aceasta va avea loc inainte sau dupa momentul alegerii unui administrator apartine actionarilor. La sfarsitul lunii martie, actionarul majoritar al Fondului era Ministerul Finantelor cu aproape 67,3% din capital, restul fiind controlat de 2.350 de persoane fizice si juridice.
Luni, 27 aprilie, actionarii Fondului Proprietatea se vor intalni in cadrul Adunarilor Generale Ordinare si Extraordinare pentru a aproba printre altele situatia financiara pe 2008, bugetul de venituri si cheltuielui pe 2009, revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere (CS) si numirea de noi membri.
Pentru un loc din cele sapte disponibile in Consiliul de Supraveghere al Fondului s-au inscris 16 persoane, printre care se numara Gratiela Iordache, Ene Dinga, Nicolae Ivan, Mircea Ursache, actualul presedinte al CS Giovanni Ravasio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO