Burse - Fonduri mutuale

Lupsan, Intercapital: Nu putem vorbi inca de o revenire a pietei

Lupsan, Intercapital: Nu putem vorbi inca de o revenire a pietei
21.09.2008, 19:07 15

Bursa a inregistrat la finalul saptamanii trecute o crestere puternica, indicele BET, principalul indice al pietei care reda evolutia celor mai lichide 10 companii, consemnand o urcare de 9,3%, pe fondul unuia dintre cele mai mari rulaje din acest an, de 16,1 mil. euro. Aproape 25 de companii din cele listate pe bursa au inregistrat vineri cresteri cuprinse intre 14% si 15%.

"Cresterea de vineri, atat pentru Bursa de la Bucuresti, cat si pentru celelalte burse europene, este rezultatul euforiei pe pietele de capital pentru inverventia Fed (banca centrala a Statelor Unite - n.r.) de stabilizare a pietei americane. La inceputul saptamanii ne mai putem astepta la cateva sedinte de crestere, insa nu putem vorbi inca de o revenire a pietei. Avem nevoie de o perioada ceva mai indelungata de acumulare de capital, pana cand vom putea spune ca piata si-a revenit", a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Cresterea BET a fost determinata in principal de avansurile consemnate de principalele titluri din componenta indicelui, actiunile Petrom, Transelectrica si BRD.
Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat o crestere de 6%, pana la pretul de 0,37 lei/actiune, titlurile companiei petroliere fiind si cele mai tranzactionate actiuni pe piata. Valoarea tranzactiilor a depasit 10,6 mil. lei, fiind tranzactionate aproape 29 mil. actiuni. Actiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 14,1%, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o crestere de 13,9%.
Evolutiile in crestere ale companiilor energetice au urcat cotatia indicelui BET-NG cu 11,2%, pana la nivelul de 680 de puncte.
"Bursa ramane pe termen scurt deschisa oricarui scenariu, fiind posibile atat cresteri spectaculoase, cat si scaderi, totul depinzand intr-o foarte mare masura de situatia de pe pietele externe, in special cea americana. Este posibil ca de la inceputul anului sa vedem cotatii extrem de mici, tentante pentru investitorii straini, care vor reveni pe piata locala", a adaugat Lupsan.
Indicele BET-FI, care reda evolutia societatilor financiare, a consemnat in sedinta de vineri o urcare de 14,5%, atingand astfel maximul de crestere posibil. Chiar si asa insa, cresterea nu a reusit sa compenseze pierderile inregistrate in sedintele precente, evolutia saptamanala a indicelui fiind negativa.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate actiuni din randul societatilor de investitii, valoarea tranzactiilor depasind 10 mil. lei. Pretul de tranzactionare pentru titlurile SIF Oltenia a fost de 14,6 lei/actiune, ceea ce inseamna o crestere de 15% fata de nivelul de referinta. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au urmat in topul cresterilor, pretul de tranzactionare al titlurilor urcand cu 14,6% si respectiv, cu 14,4%.
Companiile din sectorul financiar au inregistrat de asemenea cresteri substantiale, in acest sens cresterea BRD Groupe SocGen (BRD) fiind cea mai reprezentativa. Titlurile BRD au consemnat in sedinta de vineri o crestere de 12,6%.
"Chiar daca se vorbeste de scaderi extrem de mari, cred ca Bursa avea nevoie de o corectie de genul acesta. Pana acum Bursa de la Bucuresti a fost supraevaluata, in comparatie cu restul burselor din regiune, iar scaderile din ultima perioada readuc Bursa la nivelul ei real", a continuat Lupsan.
Entuziasmul investitorilor s-a resimtit si pe pietele internationale, principalii indici bursieri europeni inregistrand la finalul saptamanii trecute cresteri la fel de spectaculoase precum cea de la Bucuresti.
Indicele bursier francez CAC 40 a consemnat o crestere de 9,3%, indicele britanic FTSE 100 a crescut cu 8,9%, in timp ce indicele celei mai mari economii europene, DAX, a urcat cu 5,6%. Indicele american Dow Jones a inregistrat vineri o crestere de 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO