Burse - Fonduri mutuale

Luptă la cuţite între conducerea Bursei şi cea a Depozitarului din cauza tranzacţiilor OTC

Luptă la cuţite între conducerea Bursei şi cea a Depozitarului din cauza tranzacţiilor OTC

Autor: Mediafax

07.10.2010, 23:49 24

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ameninţă că va chema în instanţăadministratorii Depozitarului Central (DC) pentru că au lansatsistemul extrabursier de tranzacţionare OTC. Depozitarul Centraleste controlat în proporţie de 66% de BVB. "BVB a cerut să sediscute în AGA chemarea în răspundere a administratorilor DC pentrucă am lansat OTC.

Solicitarea BVB se va discuta în AGA. Este o încercare de a nepresa să amânăm lansarea OTC. Abia aştept să mă dea în judecată", aspus Ovidiu Sergiu Pop (foto), preşedintele Depozitarului Central.Vicepreşedintele BVB Ciprian Zah a confimat că BVB ar putea săceară în instanţă atragerea răspunderii administratorilor DC, darnumai dacă aceştia vor începe tranzacţionarea efectivă în sistemulOTC înainte de a fi realizat un studiu de impact.

"BVB nu se opune lansării OTC. Vrem să aprofundăm situaţia asta, săvedem despre ce este vorba cu OTC. Bursa a solicitat suspendarealansării pentru că a primit la rândul ei solicitări de lămuriri dela brokerii de retail", a spus Zah, la o dezbatere pe tema lansăriiOTC în România. Administratorii Depozitarului au aprobat la 20septembrie lansarea tranzacţiilor extrabursiere pentru acţiuniletuturor companiilor listate la BVB. Tranzacţiile OTC sunt negociatedirect între cumpărător şi vânzător, fără însă ca preţul să fiepublic, iar transferul de proprietate se realizează direct prinintermediul Depozitarului Central. Acestea vor putea permitefondurilor de investiţii din afara României să cumpere acţiuni lacompaniile autohtone fără să deschidă cont la o firmă de brokerajcare activează pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO