Burse - Fonduri mutuale

Lupte crâncene în ringul pieţei de capital. Bursa caută tehnocraţi pentru „propriul guvern“. Număr record de candidaţi pentru o piaţă mică

Lupte crâncene în ringul pieţei de capital. Bursa...

Autor: Roxana Pricop

13.11.2015, 00:08 2220

Peste 40 de persoane vor un loc în conducerea unei pieţe de capital pe care nici listările statului n-au scos-o de la „terapie intensivă“.

Alegerile pentru cele nouă locuri în Ccon­si­liul de administraţie al Bursei de Valori Bu­cu­reşti, societate care la nouă luni a raportat afaceri mai mici de 3 milioane de euro şi care ad­mi­nis­trea­ză piaţa de acţiuni unde rulajele au scă­zut la cotele de avarie, stârnesc lup­te apri­ge pentru putere în rândul ju­că­to­rilor de pe piaţa de capital.

Potrivit informaţiilor obţinute de ZF de la surse din piaţă, 40 de persoane vor să îşi depună candidaturile pentru Consiliul BVB. Inflaţia de candidaţi sem­na­lizează şi situa­ţia disperată în care se află azi piaţa locală de capital: pierderi la majoritatea firmelor de bro­ke­raj, ofer­tele de acţiuni ale statului şi vân­­ză­rile de active ale Fondului Pro­prie­tatea fiind singurele care mai tre­zesc la viaţă investitorii.

Programate pentru 14 decembrie, alegerile de CA vor avea o simbolistică aparte. În 2015, bursa împlineşte 20 de ani de la redeschidere. Paradoxal, bur­sa de la Bucureşti a avut cel mai mult de câştigat în guvernările socia­liste: Ion Iliescu a fost cel care a fost în spatele privatizărilor în masă de la mijlocul anilor nouăzeci, în timp ce brokerii nu au reuşit să le menţină la tranzacţionare asistând pasivi la delistările pe bandă rulantă. Acum „bătrânele“ SIF-uri sunt cotate drept favorite pentru a face regulile jocului la BVB.

„Dacă SIF-urile vor reuşi să îşi armonizeze dorinţele, am putea asista la schimbări radicale în componenţa consiliului de administraţie. Nu ar fi exclus să fie pus în discuţie şi mandatul de director general al lui Ludwik Sobolewski dacă CA-ul se va schimba semnificativ“, a spus un administrator de fonduri.

Din cele câteva zeci de posibile candidaturi, câteva nume se remarcă. Lucian Anghel, actualul preşedinte de CA, va candida pentru un nou mandat.

Din partea SIF-urilor, care contro­lează 20% din acţiunile bursei, ar can­dida Claudiu Doroş, vicepreşe­din­tele SIF Moldova, Marius Moldo­van, vice­preşe­dinte executiv al SIF Tran­silvania.

Cotat cu şanse chiar pentru poziţia de preşedinte este şi Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat-Crişana.

Din partea grupului Banca Transil­vania ar candida Paul Prodan, preşe­din­tele firmei de brokeraj BT Securities, dar şi Radu Hanga, membru şi în con­ducerea SIF Moldova.

Din partea fondurilor Erste ar candida Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO