Burse - Fonduri mutuale

Mai multe ore de tranzacţionare nu înseamnă şi tranzacţii mai mari

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Andrei Chirileasa, Sorin Pâslaru

06.01.2014, 19:39 522

Prelungirea şedinţei de tran­zacţionare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) până la ora 18:00 nu a adus şi tranzacţii mai mari pe bursă în primele şedinţe din 2014.
Ieri, pe parcursul celor opt ore ale şedinţei de tran­zacţionare s-au realizat tranzacţii cu acţiuni în valoare de 15,7 mil. lei (3,49 mil. euro), de peste două ori mai mici decât în şedinţa de vineri, prima din acest an. Astfel, media tran­zacţiilor a fost de 436.000 de euro pe oră.

Anul trecut, când bursa se închidea la ora 16:45, media tran­zacţiilor zilnice de pe bursă a fost de 33 mil. lei (circa 7,5 mil. euro), neluând în calcul ofertele statului şi plasamentele private. Cu alte cuvinte, o medie de peste un milion de euro pe oră. Nivelul redus al tranzacţiilor este corelat şi cu evoluţia slabă a preţurilor acţiunilor.

Indicele BET a înregistrat unul dintre cele mai slabe debuturi din ultimii ani. Ieri, principalul indice bursier a scăzut cu 0,41% după ce vineri a pierdut 0,13%. Investitorii privesc cu îngrijorare către pieţele inter­naţionale care au păşit de asemenea slab în noul an, după ce au închis anul trecut cu creşteri importante.

Ieri, doar acţiunile Petrom (SNP) au avut un rulaj de peste un milion de euro, graţie celor două tranzacţii speciale în valoare de 4,67 mil. lei. Pe piaţa principală, acţiunile Transgaz (TGN) au fost cele mai tranzacţionate, cu un rulaj de 2 mil. lei, urmate de Romgaz (SNG), cu 1,77 mil. lei. Ambele au închis în stagnare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO