Burse - Fonduri mutuale

Mai sunt trei zile până la bătălia anului la SIF-uri. Tribunalul Bucureşti a hotărât că AGA de la SIF Muntenia se va ţine

Mai sunt trei zile până la bătălia anului la SIF-uri. Tribunalul Bucureşti a hotărât că AGA de la SIF Muntenia se va ţine

Foto: Octav Ganea

Autor: Andrei Chirileasa

03.07.2012, 19:31 968

Tribunalul Bucureşti a respins marţi o cerere din partea unui acţionar minoritar al SIF Muntenia (SIF4) privind suspendarea efectelor convocatorului Adunării Generale a Acţionarilor din data de 6/7 iulie 2012, considerând cererea nefondată, potrivit deciziei publicate pe pagina de internet a instanţei.

Decizia vine după ce alţi doi acţionari ai SIF Muntenia, Adrian Andrici şi Dragoş Ştefan Gioga au intervenit pentru respingerea cererii. Andrici şi Gioga sunt doi dintre investitorii adversari ai actualei conduceri a SIF.

AGA de la SIF Muntenia se anunţă a fi cea mai mare bătălie de pe bursă din acest an, pe ordinea de zi fiind revocarea Comitetului Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA) şi alegerea unor noi membri. Mai mulţi acţionari puternici ai SIF Muntenia s-au aliat pentru a-i revoca pe vechii membri şi pentru a prelua controlul CRA, ţinta fiind însă preluarea administrării SIF Muntenia, care este realizată de peste zece ani de firma Muntenia Invest.

Miza acestei lupte o reprezintă activele de circa 280 de milioane de euro ale SIF Muntenia, astfel că ambele tabere (grupul de acţionari pe de o parte şi conducerea actuală a SIF Muntenia de cealaltă parte) vor folosi toate instrumentele pe care le au la îndemână pentru a câştiga lupta.

Din grupul de acţionari nemulţumiţi fac parte omul de afaceri Gheorghe Iaciu, proprietarul complexului comercial Doraly din Afumaţi, fonduri de investiţii, investitori privaţi şi brokeri. Aceştia au ajuns să controleze între 15 şi 20% din acţiunile SIF Muntenia, în urma unor investiţii de milioane de euro şi încearcă să înlăture actuala conducere, fiind nemulţumiţi de profiturile raportate în ultimii ani de SIF Muntenia.

De cealaltă parte, firma Muntenia Invest, care încasează peste 18 mil. lei pe an pentru administrarea SIF Muntenia, încearcă să-şi păstreze mandatul de administrator, dar pentru asta are nevoie de un Comitet al Reprezentanţilor Acţionarilor care să-i fie favorabil. Muntenia Invest este controlată de Grupul Financiar Muntenia, care este condus de Gabriel Filimon. Actualul CRA de la SIF Muntenia este condus de Marian Dinu, fostul şef al firmei de brokeraj Alpha Finance.

Cele două tabere au intrat în conflict direct la AGA anuală din aprilie, când Iaciu şi alţi acţionari prezenţi la şedinţă au cerut explicaţii administratorului pentru profitul în scădere raportat în 2011 şi au votat împotriva situaţiilor financiare şi a dividendului propus, cu circa 10% din acţiunile SIF4. La o săptămână de la AGA, însă, conducerea SIF Muntenia a anunţat că toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate de acţionari, diferenţa dintre voturile pentru şi voturile împotrivă fiind însă extrem de mică. Unii acţionari prezenţi la AGA au acuzat atunci administratorul SIF că a falsificat procesul verbal din AGA şi au cerut în instanţă ca hotărârile să nu fie înregistrate la Registrul Comerţului.

Cererea de suspendare a desfăşurării AGA din 6/7 iulie, depusă vineri la Tribunalul Bucureşti de către Viorel Pascal, face parte probabil din acelaşi război dintre conducerea SIF şi acţionari. Paradoxal, Muntenia Invest a convocat AGA, propunându-le acţionarilor distribuirea de dividende speciale în valoare de 98 mil. lei din sumele rămase la dispoziţia SIF Muntenia ca urmare a neridicării dividendelor din anii trecuţi de către unii acţionari. Administratorul SIF Muntenia spera astfel să-i împace pe acţionarii nemulţumiţi. Aceştia au cerut însă completarea ordinii de zi cu revocarea membrilor CRA, iar AGA se anunţă încinsă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO