Burse - Fonduri mutuale

Majorarea de la Oltchim va fi refacuta. Cine si cat va subscrie?

Majorarea de la Oltchim va fi refacuta. Cine si cat va subscrie?

Click pentru imaginea marita

10.10.2007, 18:59 21

Convocarea unei adunari generale a actionarilor de catre Consiliul de Administratie al Oltchim, in care se va discuta anularea vechii majorari de capital si derularea unei noi majorari in care vor putea subscrie toti actionarii, a determinat cresterea actiunilor companiei pe Bursa cu peste 14% in sedinta de tranzactionare de ieri, pe fondul unor tranzactii semnificative.
Cresterea se explica prin faptul ca, dupa anularea majorarii de capital, numarul de actiuni al Oltchim se va reduce de peste zece ori. Astfel, compania care valoreaza in prezent circa 1,36 mld. euro va ajunge la o valoare de piata de circa 123 mil. euro, in conditiile in care compania are afaceri anuale de circa 500 mil. euro.
De asemenea, in urma anularii majorarii de capital, participatiile actionarilor minoritari vor creste, in timp ce detinerea statului se va reduce de la 95,7% la 53%. Finalizarea conflictului intre Oltchim si actionarii minoritari, care dureaza de aproape 4 ani, deschide drumul si pentru reluarea procesului de privatizare al companiei.
Cu toate acestea, exista inca neclaritati cu privire la viitoarea majorare de capital prin care datoriile companiei fata de stat vor fi convertite in actiuni. Prima se refera la valoarea datoriilor care vor fi convertite in actiuni. In 2003, Oltchim a aprobat transformarea unor datorii de 95 de milioane de dolari fata de AVAS in actiuni. Intre timp valoarea in lei a acestei datorii s-a redus din cauza intaririi leului fata de dolar cu circa 28%. Pe de alta parte, viitoarea majorare de capital va cuprinde si dobanzile aferente acelor datorii pentru a nu fi considerate ajutor de stat, astfel ca suma ar putea fi mai mare. De asemenea, statul ar mai putea hotari si includerea altor datorii in majorarea de capital, ceea ce ar insemna ca si aporturile actionarilor minoritari care vor dori sa-si mentina participatia vor fi mai mari.
O a doua neclaritate este cu privire la actionarii care vor primi drept de preferinta in cadrul majorarii de capital. In mod normal, dreptul de a subscrie ar trebui sa revina actionarilor actuali, dar acest lucru nu este precizat nici in convocatorul adunarii generale a actionarilor, nici in legea speciala data de Guvern anul trecut pentru accelerarea privatizarii Oltchim.
Actionarii care beneficiaza de drepturi de preferinta pot tranzactiona aceste drepturi, timp de 10 zile lucratoare, pe piata de capital, urmand ca perioada de subscriere sa fie de circa 2 luni.
In prezent, principalul actionar al Oltchim este grupul german cu activitati in industria chimica PCC, care a cumparat pachetul detinut de fondul de investitii Lindsell, administrat de NCH. Lindsell detinea circa 1,1% din capitalul Oltchim, iar anterior majorarii de capital avea o cota de 13%. PCC a mai cumparat actiuni din piata, detinand, potrivit unor surse din piata, circa 2% din capitalul Oltchim, urmand sa-i revina o cota de circa 20% din capitalul social micsorat al companiei. Astfel, PCC ar putea deveni un candidat serios la preluarea Oltchim.
Un alt actionar important al Oltchim este SIF Oltenia, care detine 0,8% din actiuni, respectiv 8% din capitalul social micsorat.
Compania a inregistrat in primele sase luni venituri de 950,44 mil. lei (285,2 mil. euro), mai mari cu 8,5% fata de intervalul similar din anul precedent, si un profit net in crestere cu 32%, la 9,61 mil. lei (2,88 mil. euro). Oltchim a depus saptamana trecuta o oferta neangajanta de preluare integrala a Petrochemicals Arges, divizia Petrom care cuprinde activele Petrom aferente activitatii de petrochimie de la rafinaria Arpechim Pitesti. In plus, Oltchim intentioneaza sa participe, in consortiu cu firmele Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti, la privatizarea producatorului de sare Salrom, la randul sau furnizor Oltchim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO