Burse - Fonduri mutuale

Majorarile de capital au ajuns sperietoarea investitorilor

Majorarile de capital au ajuns sperietoarea investitorilor

Click pentru imaginea intreaga

05.05.2008, 17:49 17

Actiunile companiilor care au realizat majorari de capital au consemnat printre cele mai mari corectii de pe Bursa in ultimele luni, in conditiile in care incarcarea titlurilor in portofoliile investitorilor a creat o presiune mai mare la vanzare, multi dintre acestia dorind sa-si marcheze profitul pe fondul corectiilor puternice de pe Bursa.
Trei dintre companiile care au derulat majorari de capital in ultimele luni, respectiv Impact Bucuresti (IMP), Biofarm Bucuresti (BIO) si Broker Cluj (BRK), au inregistrat si printre cele mai mari scaderi de pe Bursa de la inceputul anului, de peste 50%. Scaderi puternice, de peste 40%, au inregistrat si Bermas Suceava (BRM) si Banca Carpatica din Sibiu (BCC), tot pe fondul unor operatiuni similare.
Brokerii vorbesc de o inflatie de actiuni rezultata din operatiunile de majorare, care au cauzat caderi mai abrupte ale acestor titluri. Continuarea scaderilor a facut ca investitorii sa manifeste o reticenta fata de operatiunile de majorare sau splitare a valorii nominale a actiunilor, din cauza perioadei lungi de timp in care acestia nu pot sa-si vanda titlurile la care au dreptul, spun brokerii.
In cazul unei operatiuni de majorare a capitalului, investitorul intra in posesia titlurilor la care a subscris sau are dreptul in mod gratuit abia dupa 2-3 luni de zile, iar in cazul unei operatiuni de modificare a valorii nominale a actiunilor, titlurile pot fi suspendate complet de la tranzactionare si mai mult timp.
Un exemplu in acest sens este cel al actiunilor Electromagnetica Bucuresti (ELMA), care au fost retrase de la tranzactionare mai bine de patru luni, ca urmare a unei operatiuni de splitare a valorii actiunilor.
"Este foarte riscant sa-ti faci planuri pe termen de 4-5 luni de zile in conditii de turbulenta pe pietele financiare. Nu ai nici un fel de siguranta sa ramai cu expuneri pe piata pe termen mediu la care nu ai control", explica Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Investitorii au ajuns sa speculeze unele momente, cum ar fi cel din jurul datei de inregistrare a operatiunilor de modificare a capitalului, care dau sau nu dreptul de participare la operatiune, precum si momentul inregistrarii noilor titluri, ducand pretul in jos cu cateva zile inainte, tocmai pe fondul reticentei manifestate de actionari fata de aceste operatiuni, ceea ce creeaza o presiune in plus asupra actiunilor din piata.
Este cazul titlurilor Broker Cluj (BRK), care in saptamana anterioara datei de inregistrare pentru participarea la majorarea de capital cu actiuni gratuite (16 aprilie - 23 aprilie) au pierdut aproape 25% din valoare. Scaderea actiunilor Broker a fost sustinuta si de inregistrarea actiunilor din majorarea de capital anterioara, modificarea fiind operata la Depozitarul Central pe 18 martie.
Actiunile Biofarm au pierdut, de asemenea, peste 12% din momentul aprobarii majorarii de capital (21 aprilie) si pana in ultima zi de cumparare pentru participarea la majorare (29 aprilie).
"Investitorii se feresc de companiile care deruleaza operatiuni de majorare, pentru ca de cele mai multe ori actiunile au fost introduse la tranzactionare cu cateva luni intarziere", spune Chisu.
Anul trecut, pe fondul cresterilor importante inregistrate de companiile de la Bursa, modificarile de capital faceau ca de multe ori sa stabileasca un pret al actiunilor peste cel matematic calculat pe baza celui din sedinta precedenta. Acum, insa, odata cu trecerea ultimei date de cumparare pentru majorarea de capital, pretul scade chiar sub pretul matematic.
"Cresterile de anul trecut inregistrate pe fondul operatiunilor de majorare au fost favorizate de optimismul momentului si scaderile mai mari de acum tot pe fondul momentului au loc", considera Mihai Chisu.
Brokerii spun ca una dintre cauzele scaderilor mai importante consemnate de companiile care au derulat operatiuni de majorare este si faptul ca multe dintre acestea sunt listate pe piata RASDAQ, fiind mai nelichide si mai usor de influentat de catre speculatori.
"In ultimele luni se observa un fenomen din acesta de reticenta din partea actionarilor fata de majorari, care in momentele de cadere a pietei se amplifica", spune Octavian Molnar, directorul general al IFB Finewest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO