Burse - Fonduri mutuale

Majorarile de capital au urcat actiunile distribuitorilor de medicamente listati pe Rasdaq

Majorarile de capital au urcat actiunile distribuitorilor de medicamente listati pe Rasdaq

Click pentru imaginea marita

19.09.2007, 17:42 35

Actiunile distribuitorilor de medicamente listati pe RASDAQ au crescut in medie cu 570% de la inceputul anului, in ciuda profiturilor mici raportate de acestia in primul semestru al anului.
Exceptand operatorul de farmacii Centrofarm Bucuresti (CEOF) si distribuitorul Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), care au raportat profituri mai consistente in raport cu cifra de afaceri, celelalte companii analizate au inregistrat castiguri nesemnificative in prima parte a acestui an.
In aceste conditii, cresterea actiunilor pe Bursa se explica prin planurile de dezvoltare ale companiilor, care implica si finantari prin intermediul pietei de capital. Doua dintre companiile care au aprobat la finele saptamanii trecute majorari de capital, Farmaceutica Remedia Deva si Dornafarm Suceava (DOFA), au inregistrat ieri cresteri semnificative pe bursa RASDAQ, pe fondul unei piete in scadere.
Remedia Deva a anuntat ca-si va majora capitalul social de zece ori, de la 1,06 mil. lei (318.000 de euro) la 10,06 mil. lei (3,18 mil. euro), intentionand sa atraga circa 2,8 mil. euro de la actionari. Compania din Deva este in acest moment doar un jucator regional, la nivelul judetelor Alba si Hunedoara, dar intentioneaza sa-si extinda reteaua, tintind intrarea in topul celor mai mari zece distribuitori de medicamente.
Investitorii vor putea subscrie noua actiuni noi la Remedia pentru fiecare actiune detinuta la data de referinta, la pretul de 0,1 lei/actiune. In piata titlurile sunt cotate la 7,4 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 23 mil. euro. Actionarul majoritar al companiei este Valentin Tarus, care detine 85,7% din actiuni, free-float-ul destul de mic facand ca actiunile Remedia sa fie putin atractive pentru fondurile de investitii. Cu toate acestea, actiunile Remedia au crescut de 18 ori de la inceputul anului.
Dornafarm Suceava a anuntat de asemenea o majorare de capital cu aporturi in numerar in valoare de maxim 7,2 mil. lei (2,11 mil. euro), capitalul actual fiind de 1,35 mil. lei (0,4 mil. euro). Compania a anuntat de asemenea, ca intentioneaza sa fuzioneze prin absorbtie cu alte 3 societati din domeniul distributiei de medicamente.
Actionarul principal al Dornafarm, Constantin Rabanca, a vandut la finele lunii august jumatate din actiunile pe care le detinea, reducandu-si participatia la 26%. Compania a avut anul trecut afaceri de 9,9 mil. euro, nepublicand inca raportul pe primul semestru al acestui an. Actiunile Dornafarm au crescut de la inceputul anului de 12 ori, capitalizarea companiei fiind de 5,5 mil. euro.
Iassyfarm Iasi (IAFR) este al treilea distribuitor de medicamente de la Bursa care are in derulare o majorare de capital. Actiunile Iassyfarm au scazut ieri cu 24% dupa trecerea datei pana la care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a participa la aceasta operatiune. Compania intentioneaza sa stranga 3 mil. lei (0,88 mil. euro) de la actionari. Iassyfarm are o capitalizare de 11,4 mil. euro, fiind controlata de firma Add Pharmaceuticals, care detine 65,5% din actiuni.
Centrofarm Bucuresti este cea mai mare dintre companiile distribuitoare de medicamente listate la Bursa, cu o capitalizare de 31 mil. euro. Actiunile companiei au crescut de la inceputul anului cu 152%, pe fondul unor rezultate in crestere. Compania a trecut pe profit in primul semestru pe fondul cresterii cifrei de afaceri cu 64%. Centrofarm este controlata de Generalcom Bucuresti, care detine 74% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO