Burse - Fonduri mutuale

Majoritatea brokerilor cred ca Bursa nu a atins minimele

30.12.2008, 00:00 13

Bursa de la Bucuresti a incheiat cel mai greu an de la reinfiintare, in 1995, influentata de contextul mondial dificil, insa actiunile ar putea ajunge, potrivit brokerilor, la preturi si mai reduse in prima jumatate a anului viitor, cand criza se va resimti si in economia productiva.

"Multe companii au avut rezultate foarte bune in 2008, insa aceasta nu a impedicat pretul actiunilor lor sa scada accelerat. Declinul preturilor nu a fost influentat de factori care tin de emitenti sau rezultatele lor, ci de perceptia generala negativa a investitorilor in ceea ce priveste investitiile", a declarat Razvan Pasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Retragerile masive ale investitorilor straini au impins in jos cotatiile, astfel ca nicio actiune nu a incheiat anul la un pret mai mare fata de anul trecut.

Intermediarii din piata de capital sunt rezervati in privinta unei reveniri semnificative in 2009 a bursei de la Bucuresti. Majoritatea brokerilor considera ca piata inca nu a atins minimele, acestea urmand sa fie inregistrate pana la jumatatea anului viitor.

Dan Rusu, analist sef la BT Securities, afirma ca 2009 va fi anul in care recesiunea se va propaga tot mai adanc de la sectorul financiar la toate celelalte sectoare ale economiei.

"Cred ca vom mai vedea in primul trimestru al urmatorului an un ultim val de scaderi, care va aduce noi minime. Abia apoi ne asteptam la reveniri pe piata locala, dar si pe cele internationale, cresteri sustinute care sa readuca optimismul in randurile investitorilor”, a declarat Rusu.

Opinia este impartasita si de Adrian Barbu, broker la BRD Securities, care crede ca actiunile vor ajunge la noi preturi minime, daca revenirea pietelor de capital nord-americane si vest-europene nu va avea loc in prima parte a anului viitor.

Totusi, analistul de la BT Securities are asteptari mai optimiste pentru anul 2009. El considera ca bursa, ca barometru al intregului mediu economic, anticipeaza evolutia acestuia, iar in cazul pietei autohtone, scaderile de inregistrate intr-un singur an de principalii indici sugereaza ca piata a decontat deja, in cea mai mare parte, criza financiara.

"Prin a doua jumatate a anului vom vedea bursa dand semnale favorabile pentru investitori. Acesta va fi, probabil, momentul optim de constituire a unui portofoliu, mizand pe companiile listate care au resursele necesare sa depaseasca criza", a adaugat Rusu.

"Investitorii institutionali straini au reguli stricte privind investitiile in economiile emergente. Daca ratingurile acestora sunt scazute, ei isi reduc expunerea sau investitiile viitoare, care vor avea efecte indelungate, deoarece sunt foarte importante in sustinerea cresterilor preturilor actiunilor", a aratat Mihai Muresian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Marius Muresan, directorul departamentului de analiza al societatii de administrare a investitiilor STK Financial, spune ca un alt factor care a afectat decizia de a investi a jucatorilor din afara Romaniei a fost reprezentat de programele anuntate de partidele politice in campania electorala.

Brokerii nu se incumeta sa faca estimari cu privire la perioda de timp in care piata va reveni la nivelurile maxime atinse in vara lui 2007.

Rusu spune ca, in general, devalorizarea se produce intr-o perioada scurta, in timp ce recuperarea poate dura ani buni. Analistul da ca exemplu piata americana, careia i-au trebuit 25 de ani pentru a reveni la valorile de dinaintea Marii Depresiuni din 1929.

Andreas Balaskas, vicepresedintele firmei de brokeraj Ieba Trust, crede ca pentru atingerea valorilor din 2007 sunt necesari cel putin patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO