Burse - Fonduri mutuale

Managerii de fonduri: Vom mai avea corectii. De data aceasta problema este la noi

Managerii de fonduri: Vom mai avea corectii. De data aceasta problema este la noi
02.11.2009, 23:40 23

Luna octombrie a adus primele corectii pe piata de actiuni, dupamai bine de sase luni de cresteri continue. Cele mai afectate deinstabilitatea din plan politic au fost actiunile SIF-urilor, careau scazut cu peste 15,8% luna trecuta. Vulnerabilitatea ridicata afost cauzata in principal de amanarile intervenite in adoptareaproiectului legislativ de modificare a pragului de detinere. Maisensibil la evolutiile pietelor externe, BET, indicele de referintaal Bursei, s-a apreciat cu 1,62%, in timp ce indicele BET-C, carereda evolutia tuturor companiilor listate, a scazut usor cu0,17%.
Corectiile bursiere au tras in jos performantele fondurilor deactiuni, care au inregistrat pierderi de pana la 9% in octombrie.Fondul BT Index a fost cel mai performant fond de actiuni cu unrandament de 0,2% in octombrie.
Astfel, dupa mai bine de o jumatate de an, fondurile monetare si deobligatiuni au revenit pe primele pozitii in clasamentul celor maiperformante fonduri, cu randamente lunare care nu trec de 2%.Fondul monetar Bancpost Plus, administrat de EFG Mutual FundsManagement, si fondul diversificat BCR Europa Conservator,gestionat de Erste Asset Management, au fost cele mai performantefonduri, cu un randament lunar de 1,6%
"Exista sanse ca la finalul anului piata de actiuni sa fie mai josdecat acum. Dar nu foarte jos. Vom avea parte de corectii usoare pepiata locala, pe de o parte motivate de criza din plan politic, darsi de evolutia pietelor externe care vor fi trase in jos derezultatele mai putin bune din trimestrul al patrulea", este deparere Razvan Rusu, director de investitii la societatea deadministrare Aviva Investors.
"La cat de abrupta a fost corectia, nu ma astept sa dureze mult. Dedata aceasta, problema este la noi. Dupa ce se va rezolva crizapolitica si va fi ales un presedinte, situatia se va calma pebursa, si exista premisele ca in decembrie piata de actiuni sa deadin nou semne de crestere", spune Radu Hanga, directorul general alsocietatii de administrare BT Asset Management.
Desi scaderile din luna octombrie au mai redus din performanteleinregistrate de fondurile de actiuni in lunile trecute, acestea sementin ca performere in clasamentul pe 2009. Astfel, cel maiperformant fond mutual este Active Dinamic, cu un randament deaproape 90% pe primele zece luni ale anului, in conditiile in carerandamentul mediu al fondurilor de actiuni este de 50%.
La categoria fondurilor care investesc in instrumente cu venit fix(depozite bancare, titluri de stat si obligatiuni), fondul deobligatiuni Orizont, administrat de Aviva Investors, este cel maiperformant, cu un randament de 14,1% pe primele zece luni.Randamentul mediu al fondurilor de obligatiuni este de 12,4%, intimp ce fondurile monetare au castigat in medie 12% in ultimelezece luni.
La nivelul activelor nete, fondurile mutuale au inregistrat oincetinire a cresterii pana la un total de 2,68 miliarde de lei,mai mult cu 180 milioane de lei fata de luna precedenta, insa cu1,7 miliarde de lei mai mult fata de finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO