Burse - Fonduri mutuale

Managerii si salariatii Iproeb Bistrita sprijina preluarea companiei de catre Electromontaj

Managerii si salariatii Iproeb Bistrita sprijina preluarea companiei de catre Electromontaj
20.04.2010, 23:05 923

Salariatii Iproeb Bistrita (IPRU), care detineau in urma cucativa ani 20% din companie, si actuala conducere a producatoruluide cabluri si-au exprimat sustinerea fata de intentia de preluareintegrala de catre principalul actionar al companiei, ElectromontajBucuresti, care detine in prezent 30,78% din capitalul firmei.

"Avand domenii de activitate inrudite cu ofertantul, societateaisi poate diversifica productia si activitatea. Preluarea intregiiactivitati ar putea duce la dezvoltarea de piete noi in careofertantul are deja experienta si traditie. Prin achizitionareapachetului de actiuni politicile strategice de dezvoltare vorcapata o mai mare coerenta, putand astfel contracara concurentafoarte pregnanta din zona unde activeaza societatea", au precizatmembrii Consiliului de Administratie al Iproeb intr-o scrisoarepublicata pe Bursa.

Electromontaj, care este furnizor de echipamente pentruindustria energetica, vrea sa achizitioneze 69,21% din actiunileIproeb la un pret minim de 1,33 lei/titlu printr-o oferta depreluare voluntara care urmeaza sa fie lansata in perioadaurmatoare. Aceasta este prima oferta de acest fel lansata inultimii ani pe Bursa.

Salariatii societatii, care inainte de desfiintarea AsociatieiPAS, in anul 2005, detineau prin intermediul acesteia 20% dinactiunile Iproeb, spun ca nu se opun intentiei Electromontaj de aprelua integral compania. Acestia solicita insa ca in cazul uneipreluari actionarul majoritar sa faca eforturi pentru a pastra sicreste numarul de salariati, prin dezvoltarea si diversificareacapacitatilor actuale de productie.

Pozitia pozitiva a sindicatului Iproeb fata de oferta depreluare a companiei vine in ciuda faptului ca managementulproducatorului de cabluri a fost nevoit sa concedieze anul trecut36% din numarul de angajati pe fondul reducerii puternice acererii.

Afacerile Iproeb s-au contractat anul trecut cu 41,8%, ajungandla 84,6 milioane de lei (19,9 milioane de euro) si ca urmareprofitul net al companiei a coborat cu 57,7%, la un nivel de 5,2milioane de lei (1,2 milioane de euro). De cealalta parte,Electromontaj a avut in 2008 o cifra de afaceri de 192,5 milioanede lei (52,3 milioane de euro) si un profit net de 13,8 milioane delei (3,8 milioane de euro).

Pentru a face fata concurentei acerbe de pe piata, conducereaIproeb a redus semnificativ costurile si a infiintat opt puncte dedesfacere, iar pentru acest an are in vedere infiintarea a incatrei astfel de puncte de desfacere cu dotarile si depoziteleaferente.

"Criza economica la nivelul economiei nationale se manifesta incontinuare, iar perceperea noastra este ca aceasta se va accentuain prima perioada a anului 2010. De aceea prognozam pentru anul2010 o crestere de 5% a productiei, atat fizica, cat si valorica,iar a profitului brut cu 4,55% fata de anul 2009", se arata inraportul anual al companiei.

Din actionariatul Iproeb mai fac parte fondul olandez deinvestitii MEI Roemenie en Bulgarije cu 10,36% din titluri si SIFBanat-Crisana (SIF1) cu o participatie de 6,6%. De cealalta parte,Electromontaj este detinuta de mai multe persoane fizice, cei maiimportanti fiind directorul general Mihai Otto Valeriu, cu circa15% din capital, urmat de Mihai Caunii si Stelian Tatar, cu 7,85%si respectiv 5,3% din actiuni.

La pretul de pe parcursul sedintei de ieri, de 2,15 lei/actiune,capitalizarea Iproeb este de 24,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO