Burse - Fonduri mutuale

Manaila: Bursa trebuie sa se deschida catre pietele externe

Manaila: Bursa trebuie sa se deschida catre pietele externe
15.02.2010, 23:09 34

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) trebuie sa se deschida mai multcatre pietele externe daca vrea sa continue sa se dezvolte petermen lung, insa principalul obiectiv al conducerii Bursei artrebui sa fie cresterea valorii tranzactiilor zilnice, care sadetermine, implicit, maximizarea profiturilor actionarilor, sustineAdrian Manaila, actionarul majoritar al firmei de brokerajEldainvest din Galati si unul dintre cei mai experimentati brokeridin piata.

Manaila, care controleaza prin intermediul Eldainvest circa1,57% din actiunile BVB, este in prezent membru in Consiliul deAdministratie al Bursei si candideaza pentru un nou mandat, avandca obiectiv cresterea valorii actiunilor BVB, care ar urma sa fielistate la Bursa in acest an.

"Deoarece in cel mai scurt timp BVB va deveni societate listata,actionarii vor fi mult mai atenti la rezultatele financiare, inspecial la profit. Cresterea profiturilor prin scumpireatranzactiilor nu este in niciun caz o optiune, de aceea acest lucrutrebuie realizat prin cresterea valorii tranzactiilor zilnice. Inopinia mea, acesta trebuie sa fie obiectivul cel mai important alConsiliului Bursei, dupa finalizarea procesului de listare", spuneManaila.

El crede ca pentru realizarea acestui obiectiv este necesar sase actioneze simultan pe mai multe directii: cresterea numarului deemitenti, cresterea free-float-ului emitentilor existenti,atragerea unor categorii de investitori noi in piata cum suntfondurile de pensii private, cresterea vizibilitatii siatractivitatii Bursei si, nu in ultimul rand, lobbyul politic.

Pe de alta parte, Manaila sustine ca dezvoltarea Bursei de laBucuresti prin forte proprii isi va atinge limitele in urmatoriiani, din acest motiv fiind necesara o deschidere mai mare catrepietele externe, pentru care ar fi necesara si modificarealegislatiei privind pragul de detinere de 5%. In prezent, niciuninvestitor nu poate detine mai mult de 5% din actiunile unuioperator de piata.

"Problema integrarii noastre in contextul global poate firezolvata printr-o alianta strategica cu un operator strain sauprin intarirea echipei de conducere a Bursei cu persoane care saofere aceasta deschidere", spune Manaila. Atragerea unor managericare au experienta si conexiuni pe Bursa din Londra sau in altecentre financiare importante ar putea facilita si atragereainvestitorilor straini.

"Cred ca in relatia cu investitorii straini institutionali celmai mare deficit este cel de comunicare. De exemplu, Morgan Stanley- au venit, au stat un an, au plecat. Nu stiu de ce au venit, nustiu de ce au plecat, nu ne-am intalnit cu ei niciodata, desi aveauun pachet substantial de actiuni ale Bursei. Pe de alta parte,costurile nu sunt dintre cele mai mici, dar nu cred ca reprezintaun impediment major intr-o piata emergenta", explica Manaila.

El spune ca transformarea Depozitarului Central in banca siintroducerea unei contraparti centrale in tranzactiile efectuate peBursa ar putea elimina o serie de riscuri si ar fi un semnalpozitiv pentru brokerii si investitorii straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO