Burse - Fonduri mutuale

Manaila: Cred ca piata mai are resurse sa creasca pana la sfarsitul anului

Manaila: Cred ca piata mai are resurse sa creasca pana la sfarsitul anului
24.03.2010, 23:06 27

Bursa de la Bucuresti a consemnat ieri scaderi ceva maipronuntate pe fondul unor rulaje destul de ridicate, valoareatranzactiilor cu actiuni cumuland peste 10 mil. euro. Cele maiafectate au fost actiunile lichide, indicele BET coborand cu 1,7%,in timp ce indicele general BET-C a pierdut 1,4%. SIF-urile s-audepreciat in medie cu 1,2%. Brokerii spun ca sunt posibile corectiiin urmatoarea perioada, insa piata mai are potential de crestereanul acesta.

"Sunt multe companii care au crescut mult peste speranteleimediate ale investitorilor si este posibil sa vedem si corectii,dar cred ca piata mai are resurse sa creasca pana la sfarsitulanului. Dupa cresterile abrupte din ultima perioada era normala sio corectie. Cam cu o saptamana inainte de propunerile privindmajorarea dividendelor s-au vazut miscari in sus pe actiunile SIFsi s-ar putea ca actionarii celorlalte SIF-uri sa prindacuraj si sa propuna, de asemenea, majorarea dividendelor", spuneAdrian Manaila, proprietarul societatii de brokeraj Eldainvest.

Piata s-a mentinut ieri toata ziua pe scadere, desi pieteleeuropene erau pe plus, si a continuat sa se mentina pe minus sidupa ce piata americana a deschis in scadere, chiar inainte deinchiderea sedintei de la Bucuresti, din cauza modificarii orei deprimavara in SUA.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au fost ieri printre cele maitranzactionate din piata, tranzactiile cu aceste titluri cumulandpeste 8 mil. lei, prin care s-au transferat peste 35 mil. deactiuni, reprezentand circa 2,9% din capitalul producatorului demedicamente.

Actiunile producatorului de componente auto Compa Sibiu (CMP) ausarit cu 15%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, o crestereimportanta mai consemnand si un alt producator din sector,respectiv Altur Slatina (ALT), ale carui titluri s-au apreciat cupeste 6%.

Actiunile constructorului de aeronave Aerostar Bucuresti (ARS)au inchis sedinta pe plus, cu 6,9%, dupa ce au inregistrat peparcursul zilei si cresteri de 10%.

Un interes sustinut a fost si pentru actiunile ProspectiuniBucuresti (PRSN), care au castigat 2,1%, in piata transferandu-se2% din capitalul companiei.

Marea majoritate a titlurilor de pe Bursa au inregistrat insascaderi, actiunile SIF Oltenia (SIF5) coborand cu 2,2% pe cel mairidicat rulaj din piata, de 8,2 mil. lei.

"Evolutia SIF-urilor depinde foarte mult de ce se intampla cuproiectul de lege privind majorarea pragului de detinere, insa amdin ce in ce mai multe dubii ca proiectul va ajunge intr-o formacare sa avantajeze actionarii. Adica este posibil sa majoreze doarpragul de detinere nu si de vot. Au fost in ultima perioada maimulte lucruri, precum aranjamentul dintre SIF Banat-Crisana siBanca Transilvania privind cedarea locurilor in conducere si CNVMcare s-a dus cu caciula la SIF-uri sa le plateasca comisioanele inavans, care ridica semne de intrebare", a conchis Manaila.

Titlurile Transgaz Medias (TGN) au pierdut 3,5%, in timp ce celeale Transelectrica Bucuresti (TEL) au inchis pe plus cu 1%, celedoua companii facand si obiectul unor tranzactii speciale invaloare de 1,27 mil. lei si respectiv 0,92 mil. lei.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor producatorului de componente auto CompaSibiu (CMP), care au inregistrat ieri o crestere de 15%, pe fondulunei piete in scadere. O crestere puternica au inregistrat sicompaniile din sector Mefin Sinaia si Altur Slatina.
  • Evolutia actiunilor BRD, care urmeaza sa anunte propunereaprivind nivelul dividendului ce urmeaza sa fie distribuit in acestan. Nivelul dividendului va influenta si evolutia SIF-urilor, uneledintre ele detinand la BRD pachete importante.
  • Evolutia actiunilor SIF, dupa ce acestea au dat inapoi dupaatingerea unor maxime de peste un an si jumatate. SIF Oltenia(SIF5) si SIF Moldova (SIF2) au fost cele mai afectate, cu scaderide peste 2%.
  • Evolutia pietelor externe, dupa ce bursa americana a deschisdin nou in scadere ca urmare a unor date privind scadereavanzarilor de apartamente noi pe piata din SUA

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO