Burse - Fonduri mutuale

Manaila, Eldainvest: Cresterea lichiditatii trezeste interesul investitorilor

Manaila, Eldainvest: Cresterea lichiditatii trezeste interesul investitorilor
17.03.2009, 17:48 16

Bursa de la Bucuresti a continuat si ieri sirul de sedinte pozitive, cu o aprecierea modesta pe indicele BET, de 0,6%, in vreme ce societatile financiare au marcat cel mai mare avans din piata, de 1,1%. Lichiditatea s-a ridicat peste media de la inceputul anului, valoarea tranzactiilor depasind 5,3 mil. euro. Brokerii sustin ca un astfel de semnal reflecta o crestere a interesului investitorilor pentru piata, cel putin pentru o perioada scurta de timp.

"Lumea pare sa se uite la cifre in ultimul timp si nu la stiri, care continua sa fie proaste. Pe fondul aprecierilor pietelor externe din ultimul timp, piata locala a marcat cateva sedinte reusite, iar lichiditatea pietei vedem ca depaseste pragul inferior de 2 milioane de euro cu care ne-a obisnuit. Faptul ca vedem o crestere a lichiditatii denota un interes mai mare din partea investitorilor", a apreciat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.
Sectorul energetic a fost tras in jos de evolutia titlurilor Petrom (SNP), care au pierdut 3,3%, pana la nivelul de 0,145 lei/actiune. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au reusit sa inchida in urcare, cu o crestere de 0,4%. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat cresteri medii de 1%. Cu toate acestea, indicele de profil BET-NG a consemant o scadere de 0,3%, sub nivelul de 330 de puncte.
La categoria SIF-uri cea mai mare apreciere a fost consemnata de actiunile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu aproape 4%. In top au urmat cresterile SIF Transilvania (SIF3), de 2% si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 1,5%. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) nu au reusit sa inchida pe verde, consemnand o corectie de 1,2%, pana la pretul de 0,4 lei/actiune.
"Am cazut mult sub alte piete din regiune si ma astept ca revenirea sa fie ceva mai accelerata decat cea a pietelor europene. Ma astept ca Bursa sa reactioneze la primele semnale de stabilizare a indicatorilor avuti in vedere de investitori, precum lichiditatea, datele macroeconomice sau volumul de tranzactionare", a adaugat Manaila.
Societatile bancare au inregistrat printre cele mai bune evolutii din sedinta de ieri, titlurile BRD consemnad un avans de aproape 5%, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 3,1%, pana la pretul de 0,66 lei/actiune.
La categoria international titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 6,7%, pana la pretul de 44,6 lei/actiune.
"Cred ca rezultatele din sectorul financiar, atat pe societatile bancare, cat si pe societatile financiare, o sa repre-zinte o surpriza pentru investitori. Cred ca vor inregistra rezultate mai bune decat se asteapta multi dintre analisti", a continuat Manaila.
Aprecieri considerabile au inregistrat companiile Flamingo Bucuresti (FLA), cu o crestere de 9,4%, Santierul Naval Orsova (SNO), care a urcat 8% si Contor Grup Arad, cu un avans de 6,1%.
"Modul in care a evoluat piata a dus la o subevaluare a multor companii. Activitatea si rezultatul acestor compa-nii nu sunt redate de pretul pe actiune. Ma astept ca aceste companii sa revina odata cu publicarea rezultatelor", a incheiat Manaila.
Pietele externe inregistrau spre inchidere corectii ceva mai pronuntate, cea mai mare scadere fiind consemanta de indicele german DAX, care cobora cu 2%. Indicele francez CAC 40 pierdea 1,9%, in vreme ce indicatorul britanic FTSE 100 pierdea 1,4%. Indicele pan-european Euro Stoxx 50 inregistra un declin de aproape 2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO